Čalamáda je sterilovaná směs zeleniny. Je to nejen způsob, jak se zbavit přebytků ze zahrádky, ale také jde o moc dobrou přílohu k jídlu. Zkuste si ji udělat doma.
Sterilizace je jeden ze způsobů, jak uchovat zeleninu dlouhou dobu. Díky tomu vám vydrží až do další sklizně. Je důležité dát pozor na to, aby zelenina byla ponořena v nálevu, ale mezi hladinou a víčkem by měla být mezera.
Jak připravit nejlepší čalamádu
Je potřeba mít špetku trpělivosti, protože čalamáda si vyžaduje čas na strouhání a krájení zeleniny. Výsledek ale opravdu stojí za to. Na tento recept budete potřebovat:
- 1 hlávka zelí
- 2 zelené papriky
- 2 červené papriky
- 2 žluté papriky
- 3 cibule
- 5 mrkví
- 400 ml octa
- 300 ml oleje
- 400 g cukru krystalu
- 140 g soli
Všechnu zeleninu nakrájíme na nudličky. Přidáme cukr, sůl, ocet, olej a dobře promícháme. Pak zeleninu napěchujeme do čistých skleniček. Čalamádu zavařujeme na 80 °C 25 minut.
Zdroj informací:
Toprecepty.cz: Čalamáda moc dobrá
Zdroj fotografie:
se souhlasem Toprecepty.cz