Houbařská sezona frčí na plné obrátky. Jestli jste i vy šťastnými majiteli plných košíků hub, máme pro vás tip, jak houby zpracovat. Nakládané houby v sladkokyselém nálevu jsou skvělou chuťovkou nebo doplňkem ke grilovanému masu. Dále poradíme, jak zpracovat přebytek cuket do vychucené čalamády nebo jak naložit křupavé pikantní okurky. Prostě léto, jak má být!
Nakládání okurek, cuket i hub má u nás velkou tradici. Dnes je moderní směsi zeleniny různě kombinovat tak, aby nejen chuť, ale i oko mělo na co spočinout. Skleničky prostě musí být pestré a hrát barvami.
Příprava zeleniny
Před samotným zavařováním musíme zeleninu a houby očistit a některé druhy zeleniny i oloupat. Větší zeleninu musíme pokrájet a tvrdší zeleninu předvařit. Vodu z předvaření nevyléváme, ale použijeme ji jako základ nálevu.
Jak nakládat
Omyjte celou zeleninu před krájením, abyste nevyluhovali minerály. Následně ji nakrájejte na menší kousky a naskládejte do sklenice. Zeleninu zalijte teplým nálevem tak, aby v něm byla celá ponořená a lák byl cca dva centimetry pod okraj sklenice. Zeleninu sterilujte půl hodiny při teplotě 85-90 °C. Poměr vody, cukru, soli a octa bývá uváděn různý, a proto je nejlepší upravit nálev podle své chuti a druhu zeleniny, kterou právě konzervujete.
Koření do nálevu
Tradičním kořením do nálevu je bobkový list, nové koření, celý pepř, hořčičná semínka a snítky kopru. Méně klasický je pak hřebíček, chilli papričky, oddenek zázvoru, semena koriandru nebo kurkuma.
Česká doména
Nakládání okurek je středoevropskou doménou. České okurky se vyznačují sladším nálevem a křupavostí. Na to má vliv také český ocet. V zahraničí jsou naopak nakládané okurky většinou měkké a kyselé.
RECEPTY NA NALOŽENÉ OKURKY, HOUBY I ČALAMÁDU Z CUKETY NAJDETE V GALERII: