Český kníže Břetislav II.: Pořádal hony na židy, sám zemřel při atentátu v lese

Český kníže Břetislav II.: Pořádal hony na židy, sám zemřel při atentátu v lese
Zdroj: Wikimedia Commons/koláž Lifee.cz

Přemyslovci neměli lehký osud. Jejich smrt nebyla obvykle přirozená. Výjimkou nebyl ani Břetislav II., který se stal obětí atentátu. Přestože jeho smrt halí mrak tajemna a neznáma, je pravdou, že si kvůli své prchlivé povaze nadělal mnoho nepřátel.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 20. 12. 2020 08:00

Břetislav II. byl český kníže z rodu Přemyslovců. Jeho manželkou byla Lukarta z Bogenu. Za svůj život stihl zplodit jen jednoho potomka. Zemřel v prosinci roku 1100. Je pohřben v katedrále svatého Víta.

Pohané mají smůlu

Břetislav se po nástupu na trůn s ničím příliš nepáral. Jakožto zarytý křesťan se zaměřil na vše, co odporovalo obecně přijímanému dogmatu. Po oficiálním zákazu pohanství musely zmizet veškeré posvátné stromy a háje. Jednoduše se vše vysekalo a vypálilo. Smůlu měli i mágové, každý musel pryč ze země.

Netrpěli ale jen pohané. Přišlo i na slovanské mnichy, kteří byli vyhnání ze Sázavského kláštera. Břetislavovi vadilo, že se stále řídí odkazem věrozvěstů Cyrila a Metoděje. A šel výš. Biskupové směli být pouze z ciziny. Neměli tak v zemi žádné vazby a museli se spoléhat jen na svého vládce. Tím byly dopředu potlačené všelijaké pletichy a možné vzpoury.

Hon na židy

Před Břetislavem nebyli v bezpečí ani židé. Za jeho vlády se totiž zformovala skupinka fanatiků, jež se přidala k takzvané lidové křížové výpravě. Jednoho dne vtrhli do Prahy a začali židy násilím křtít. Když se některý z nich začal bránit, bez milosti jej zabili. Břetislav jen přihlížel a ani se je nepokusil zastavit.

Problémy se však nevyhnuly ani soukromí knížete. Přál si totiž, aby po něm na stolec usedl jeho mladší bratr Bořivoj, což bylo dost neobvyklé vzhledem k tomu, že měl syna. Podle stařešinského zákona by se však vlády měl ujmout jeho bratranec Oldřich. S tím ale Břetislav nesouhlasil. Nechal ho proto uvěznit. Proč se tak rozhodl? Tušil snad, že se blíží jeho konec, a chtěl moc předat někomu, kdo bude pokračovat v jeho díle?

Atentát v lese

Lov, na který se Břetislav II. vydal 20. prosince 1100, byl pro něj tím úplně posledním. Během návratu na tvrz ve Zbečně na něho zaútočil muž z jeho vlastní družiny. Několikrát ho bodl do břicha. Kníže po dvou dnech zemřel. Atentátu se měl dopustit družiník jménem Lorek. Motiv svého činu nikdy nevysvětlil, neboť zahynul na útěku. Když byl dopaden, usekli mu hlavu a tělo ponechali jako potravu divoké zvěři.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Břetislav II.

Vítejte na návštěvě u manželů Saudkových: Tajuplná vila skrývá nespočet geniálních fotografií, obrazy nahých žen i divokou zahradu

Vítejte na návštěvě u manželů Saudkových: Tajuplná vila skrývá nespočet geniálních fotografií, obrazy nahých žen i divokou zahradu

Související články

Další články