Mor ve středověku: Mezi doporučenými léky byly drcené smaragdy, hnis z ran nakažených a vlastní moč

Bizarní způsoby léčby moru: Ve středověku se doporučovala moč, hnis a cibule
Zdroj: Wikimedia Commons/I. Columbina, ad vivum delineavit. Paulus Fürst Excud〈i〉t., Public domain

Ve 14. století se asi devadesát procent Západoevropanů živilo zemědělstvím. Jejich vzdělání, a s tím související inteligence, tak nebyla zrovna na vysoké úrovni. Není divu, že když jim někdo řekl, že se mají před morem chránit třeba životem ve stoce, poslechli ho. A to nebyla jediná hloupá rada, kterou se lidé v té době řídili.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 05. 03. 2023 16:00

Hrůza ze smrtelné nemoci a nedostatek informací vyvolávaly ve společnosti paranoiu a snahu vybudovat si před morem imunitu i takovými způsoby, nad kterými bychom se dnes jen pobaveně zasmáli.

Víno jako všelék

Kronikář Gilles Li Muisis napsal, že v belgické obci Tournai přežili řádění černé smrti všichni, kdo pili víno. Prý to byl úžasný všelék. Vhodný od mírného nachlazení až po smrtelnou postel. Pokud to na někoho nepůsobilo, alespoň se opil a zapomněl na své trápení.

Pro abstinenty zde byla možnost žít ve stoce. Tam si prý tělo zvykne na špínu a další "ohavnosti", proti čemuž je nějaký mor úplně směšný. Jenomže to byla další blbost. Mor s největší pravděpodobností přenášely blechy, které zase hodovaly na krysách, jenž se rády potulovaly po kanálech. Nakazit se a umřít mezi výkaly? To si snad nezaslouží nikdo.

Smaragdy, vejce, ovoce a zelenina proti moru

Zřejmě se ptáte, co mezi léky dělají smaragdy. Ve středověku se doporučovala jejich konzumace, samozřejmě po rozdrcení. Musely být rozmělněné na prášek, jinak by mohly poškodit trávící trakt a způsobit vnitřní krvácení. Léčebný účinek ale byl nulový. Měly pouze materiální hodnotu. Kdo si je přidával do jídla, doslova vyhazoval peníze z okna.

Vejce, ovoce a zelenina byly pokrokovou myšlenkou, byť už jen kvůli nutriční hodnotě. Sýr, mléko a maso se na slunci rády kazily a nevábně zapáchaly. Lidé byli navíc přesvědčeni, že si v tomto nevábném odéru libuje samotný mor. Jinými slovy je přenášen špatným ovzduším. Víra v miasmu (takto se tomu říkalo odborně) přetrvala až do 19. století.

Cibule a moč

Protože mnoho lidí věřilo, že plíseň pochází ze zápachu, mysleli si, že když po domě rozmístí nakrájenou cibuli, vyčistí tím vzduch. Lidé trpící morem tak, v rámci "čistého vzduchu", dostali k pití cibulový odvar.

To ale byl pouhý čajíček oproti snad nejodpudivější radě ze všech - konzumace hnisu z vředů nakažených. Kdo se k tomu nemohl dokopat, měl ještě jednu možnost, a to sice pití vlastní moči. Doporučovala se užívat dvakrát denně...

Wikipedia.org: Mor

Ciekawostkihistoryczne.pl: Picie moczu, mieszkanie w rynsztoku i inne zaskakujące metody pomagające uchronić się przed epidemią

Vítejte na návštěvě u manželů Saudkových: Tajuplná vila skrývá nespočet geniálních fotografií, obrazy nahých žen i divokou zahradu

Vítejte na návštěvě u manželů Saudkových: Tajuplná vila skrývá nespočet geniálních fotografií, obrazy nahých žen i divokou zahradu

Související články

Další články