Polomáčených banánků v čokoládě není nikdy dost. Víte, jak připravit naprosto dokonalou a hladkou polevu? Nepouštějte ji k máslu a při rozpouštění čokolády dejte pozor na teplotu páry.
Na polomáčené banánky z pudinkového těsta máme ty nejhezčí vzpomínky. Pravdou je, že jsou univerzální, takže si je ke kávě můžeme vychutnat i mimo sváteční čas, ale k Vánocům patří asi jako koledy. Jejich snadná příprava je k tomu přímo předurčuje!
Polomáčené banánky z pudinkového těsta
Polomáčené banánky se dělají v mlýnku na cukroví, ale co když ho nemáte? Nemusíte zoufat, do těsta oproti původnímu receptu přidejte vejce navíc, aby bylo takříkajíc povolnější, a banánky tvarujte pomocí cukrářského sáčku s odříznutou špičkou.
Na jednu dávku (přibližně 60 kusů) budete potřebovat:
- 4 vanilkové pudinky
- 500 g hladké mouky
- 250 g moučkového cukru
- 250 g másla
- 2 menší vejce
- 2 žloutky
- ½ prášku do pečiva
Jak na to? Všechny ingredience pečlivě promíchejte, vypracujte hladké a kypré těsto, vytvořte banánky, rozložte je na plech vystlaný pečicím papírem a pečte dozlatova na zhruba 170 °C, což potrvá 10 až 15 minut. Po vychladnutí banánky namažte oblíbenou marmeládou a poslepujte k sobě. Teď přichází čas na čokoládovou polevu, bez které se pochopitelně neobejdou. Za tuhle skvělou by se nemusel stydět ani profesionální cukrář!
Základem hladké polevy je kvalitní čokoláda
V domácích podmínkách se dá využít jakákoli čokoláda, ale bude to chtít větší obezřetnost, aby se při rozpouštění nespálila. Obecně platí, že čím vyšší podíl tuku a kakaového másla čokoláda má, tím lépe se rozpouští. Proto nejprve nastudujte její složení, ať víte, co můžete očekávat.
Poté si připravte vodní lázeň – do většího hrnce nalijte 2 cm vody a přiveďte ji k varu. Až začne bublat, sáhněte po míse, ideálně nerezové, a snažte se, aby se její dno nedotýkalo hladiny vroucí vody. Jde především o páru, jejíž teplota nesmí přesáhnout 37 °C. V tuto chvíli můžete vařič vypnout a dát se do rozpouštění.
Jak připravit čokoládovou polevu
Jakmile do mísy nalámete veškerou čokoládu, kterou hodláte použít, je nutné přidat i nějaký tuk, jinak nedosáhnete hladké konzistence. Obyčejné máslo se ale k takovému účelu vůbec nehodí, spíše naopak. Polevě může zásadně uškodit, protože obsahuje vodu, která se na tuk obsažený v čokoládě naváže.
Vinou toho se pak tuk od směsi oddělí a poleva zhrudkovatí. Sáhněte tedy po kakaovém másle, kokosovém nebo olivovém oleji. Klasický poměr je 200 ml oleje na 1 kg čokolády. Jakmile bude poleva hotová, namáčejte v ní banánky a nechte ztuhnout.