Linecké cukroví je taková vánoční klasika, jejíž chuť zkrátka neomrzí. Ale pořád to ještě neznamená, že ji nelze vylepšit. Do těsta místo „obyčejné“ mouky použijte tu mandlovou a v rámci úspory času linecké stříkejte rovnou na plech.
Linecké cukroví do vánoční sbírky jednoznačně patří. Původně vzniklo jako zmenšená verze proslulého lineckého koláče, jehož ručně psaný recept, pocházející z roku 1653, je vůbec nejstarším dochovaným koláčovým receptem na světě. Jaké suroviny v něm hrály hlavní roli?
Dlouhá historie lineckého cukroví
Kromě obvyklých ingrediencí, jako je mouka, máslo, cukr a vejce, se do lineckého koláče přidávaly i loupané sekané mandle nebo lískové ořechy, díky čemuž těsto získalo hnědý nádech.
Během válečných období, tedy v dobách potravinových nedostatků, se místo ořechů používaly pečené ovesné vločky. Ačkoli novodobá podoba lineckého těsta ořechy v podstatě ignoruje, možná by letos stálo za pokus vykouzlit něco nového a zároveň vznešeného, co ořechovou tradici obnoví.
Klasické linecké cukroví
Základní recept na klasické linecké cukroví (1 dávka):
- 210 g hladké mouky
- 170 g másla
- 70 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 2 žloutky
- kůra z jednoho BIO citronu
- marmeláda (na slepení)
Pokud chcete recept vylepšit, přidejte mleté mandle a klasickou bílou mouku vyměňte za tu mandlovou (vhodná je ovšem i špaldová). Výsledkem bude nejen naprosto nezapomenutelná chuť, ale i přidaná zdravotní hodnota.
Běžně se uvádí, že mandlová mouka překypuje cennými antioxidanty, vitaminy a minerály, takže normalizuje krevní tlak, pomáhá při regulaci škodlivého cholesterolu a příznivě ovlivňuje duševní rovnováhu. Plusem navíc je pak to, že je přirozeně bezlepková, což ocení nejen celiaci. A co dalšího se na lineckém dá změnit?
Jak udělat stříkané linecké cukroví, které šetří čas
Linecké cukroví může být i stříkané (v překladu bleskurychle hotové). Tak na nic nečekejte, nejprve předehřejte troubu na 50 °C, mouku vysypte na plech vystlaný pečicím papírem a dejte ji do trouby nahřát zhruba na čtvrt hodiny. Pokud tento krok přeskočíte, riskujete špatnou konzistenci těsta a s tím spojenou zhoršenou manipulaci.
Studené nesmí být ani máslo, cukr a vejce – je to záruka, že se směs nesrazí a bude s vámi spolupracovat. Těsto následně přendejte do cukrářského sáčku s řezanou špičkou a dejte se do práce.
Požadované tvary stříkejte rovnou na plech – taktéž vystlaný papírem na pečení. Po vyndání z trouby je nechte vychladnout, ale prozatím svoji oblíbenou marmeládu nevyndávejte. Linecké uložte do krabice na vlhké a chladné místo, jako je sklep nebo komora. Do krabice vložte i přepůlené jablko, které zajistí potřebnou vlhkost.