Rajčata patří mezi zeleninu, kterou na našich talířích vidíme v létě téměř pořád. Co by to bylo za salát bez rajčat? Právě teď je jejich sezóna, proto je na čase si připomenout, jak a s čím je ideální je konzumovat, aby byl prožitek z jejich chuti co největší.
Většinou konzumujeme rajčata syrová nebo sušená, ale v kuchyni je v průběhu roku používáme i v různých protlacích, omáčkách nebo džusech. Pro konzumaci jsou nejideálnější ty plody, které dosáhly dokonalosti na keři a ještě neupadly.
Nikdy rajčata neuchovávejte v chladničce. Nízká teplota zamezuje rozvinutí jejich vůně, tudíž vám nemohou nikdy tak chutnat a hlavně vonět, jako rajčata, která položíte na mísu na stůl. Lednička jim škodí i co se struktury týče, ničí buněčné stěny, rajčata měknou a ztrácí chuť.
Nejčastější druhy rajčat na českých zahrádkách
Kulatá rajčata
S klasickými kulatými rajčaty, které byly vypěstovány na zahrádce nebo farmářských polích se setkáváme nejčastěji. Jsou velmi šťavnatá, skvěle chutnají syrová a lze je využít i k osvěžení letní sendvičů. Lze je ale použít v nejrůznějších variacích v teplé kuchyni.
Římská rajčata
Římská rajčata jsou známá také pod názvem švestková a vy je poznáte podle charakteristického vzhledu a jasně červené barvy. Jsou většinou vyzrálejší a o něco tvrdší než jiné druhy, proto jsou skvělá hlavně ve studené kuchyni. Vyzkoušejte je do salátů. Koupit je můžete také sušená nebo v konzervě.
Cherry rajčátka
Malé plody koktejlových rajčátek měří většinou maximálně čtyři centimetry, jsou kulatá, šťavnatá a sladká. Existují v mnoha barevných variantách - žlutá, červená, oranžová a jsou ideální do chuťovek, svačinek, salátů a k dozdobování talířů. Skvělá jsou i grilovaná, restovaná nebo nakládaná.
NA TIPY JAK ZPRACOVÁVAT RAJČATA SE PODÍVEJTE V GALERII: