Průvodce nejlepšími rajčaty: Která jsou vhodná do salátu, která na gril

Rajčatová omáčka na těstoviny:

Suroviny:

1/2 ks cibule 
česnek 8 stroužků
olivový olej 3 lžíce
čerstvá rajčata 900 g
bílé víno 3 lžíce
sůl 1 lžička + na osolení vody
čerstvě mletý pepř 1/2 lžičky
čerstvé lístky bazalky 9 ks
nastrouhaný parmazán.

Postup:

Vodu v hrnci osolte a přiveďte k varu. Až se bude vařit, přisypejte špagety a uvařte je al dente.
Mezitím si připravte omáčku. Cibuli, česnek i rajčata pokrájejte a na pánvi rozehřejte olivový olej. Přidejte cibuli a asi 2 minuty restujte dosklovata. Následně snižte teplotu, přisypejte česnek a restujte ho dozlatova.
Nakonec přidejte pokrájená rajčata i se šťávou a semínky. Teplotu trochu zvyšte a přilijte bílé víno. Přiveďte k varu a vařte asi 5 minut, dokud nebudou rajčata měkká a nevytvoří se hustá omáčka.
Omáčku dochuťte solí, pepřem a nechejte ji hřát na nejnižším stupni. Uvařené špagety sceďte, přidejte k omáčce a chvíli společně povařte. 
Posypejte natrhanými čerstvými lístky bazalky a nastrouhaným parmazánem.
Zdroj: Instagram
Rajčatová omáčka na těstoviny:

Suroviny:

1/2 ks cibule 
česnek 8 stroužků
olivový olej 3 lžíce
čerstvá rajčata 900 g
bílé víno 3 lžíce
sůl 1 lžička + na osolení vody
čerstvě mletý pepř 1/2 lžičky
čerstvé lístky bazalky 9 ks
nastrouhaný parmazán.

Postup:

Vodu v hrnci osolte a přiveďte k varu. Až se bude vařit, přisypejte špagety a uvařte je al dente.
Mezitím si připravte omáčku. Cibuli, česnek i rajčata pokrájejte a na pánvi rozehřejte olivový olej. Přidejte cibuli a asi 2 minuty restujte dosklovata. Následně snižte teplotu, přisypejte česnek a restujte ho dozlatova.
Nakonec přidejte pokrájená rajčata i se šťávou a semínky. Teplotu trochu zvyšte a přilijte bílé víno. Přiveďte k varu a vařte asi 5 minut, dokud nebudou rajčata měkká a nevytvoří se hustá omáčka.
Omáčku dochuťte solí, pepřem a nechejte ji hřát na nejnižším stupni. Uvařené špagety sceďte, přidejte k omáčce a chvíli společně povařte. 
Posypejte natrhanými čerstvými lístky bazalky a nastrouhaným parmazánem.Rajská polévka s těstovinou:

Suroviny:

střední cibule 1 ks
česnek 2 stroužky
čerstvý rozmarýn 1 snítka
máslo 2 lžíce
smetana ke šlehání 100 ml
jemně sekaná rajčata s bazalkou Mutti POLPA 1 plechovka (400 g)
rajčatová pasta Mutti DOPPIO 1 lžíce
kuřecí vývar 500 ml
čerstvé plněné tortellini 200 g
sůl a čerstvě namletý pepř
hnědý cukr
čerstvá bazalka k podávání.

Postup:

Ve větším hrnci na jedné lžíci másla orestujte společně najemno nakrájenou cibuli, na plátky nasekaný česnek a nasekaný rozmarýn. 
Až cibulka zesklovatí, přidejte rajčatovou pastu Mutti DOPPIO a jemně sekaná rajčata s bazalkou Mutti POLPA. Následně vlijte horký vývar a společně provařte 10 minut. 
Poté přilijte smetanu a polévku dosolte, opepřete a případně doslaďte hnědým cukrem. Nakonec dejte do polévky uvařit tortellini. 
Hotovou polévku servírujte s lístky čerstvé bazalky. Rajská omáčka

Suroviny:

600 g hovězí plece
150 g špeku
600 g kořenové zeleniny
100 g cibule
divoké koření (pepř, nové koření, bobkový list)
malý kousek celé skořice (podle chuti i čtyři hřebíčky)
100 ml oleje
lžíce cukru
200 g rajského protlaku
1200 ml masového vývaru
sůl
pepř
80 g másla
citronová šťáva

Postup:

Maso vcelku prošpikujeme proužky slaniny (1/3 z celkového množství), můžeme protknout i kusy zeleniny (též 1/3 množství), osolíme a opepříme.

Na rozpáleném oleji orestujeme maso ze všech stran, vyjmeme. Do téhož kastrolu s výpekem vložíme na kostičky pokrájený špek, vypečeme dorůžova, přidáme zeleninu a orestujeme do zlatohněda, vložíme koření, zasypeme cukrem, zarestujeme, přidáme rajský protlak, zarestujeme, zalijeme vývarem, vložíme maso a kousek celé skořice (event. hřebíček), přiklopíme a dusíme doměkka na sporáku či v předem vyhřáté troubě.

Když je maso měkké, vyjmeme jej, nakrájíme, omáčku propasírujeme, zjemníme máslem, dochutíme citronovou šťávou. Podáváme s houskovým knedlíkem.Lehce osmažte oloupaná rajčata, dochuťte solí, cukrem a vařte půl hodiny. Poté přidejte nadrobno nasekanou bazalku a skvělý základ na polévku je hotov.+ 5 fotek+ 6 fotek

Rajčata patří mezi zeleninu, kterou na našich talířích vidíme v létě téměř pořád. Co by to bylo za salát bez rajčat? Právě teď je jejich sezóna, proto je na čase si připomenout, jak a s čím je ideální je konzumovat, aby byl prožitek z jejich chuti co největší.

Petra Járková
Petra Járková 09. 07. 2019 12:00

Většinou konzumujeme rajčata syrová nebo sušená, ale v kuchyni je v průběhu roku používáme i v různých protlacích, omáčkách nebo džusech. Pro konzumaci jsou nejideálnější ty plody, které dosáhly dokonalosti na keři a ještě neupadly.

Nikdy rajčata neuchovávejte v chladničce. Nízká teplota zamezuje rozvinutí jejich vůně, tudíž vám nemohou nikdy tak chutnat a hlavně vonět, jako rajčata, která položíte na mísu na stůl. Lednička jim škodí i co se struktury týče, ničí buněčné stěny, rajčata měknou a ztrácí chuť.

Nejčastější druhy rajčat na českých zahrádkách 

Kulatá rajčata

S klasickými kulatými rajčaty, které byly vypěstovány na zahrádce nebo farmářských polích se setkáváme nejčastěji. Jsou velmi šťavnatá, skvěle chutnají syrová a lze je využít i k osvěžení letní sendvičů. Lze je ale použít v nejrůznějších variacích v teplé kuchyni.

Římská rajčata

Římská rajčata jsou známá také pod názvem švestková a vy je poznáte podle charakteristického vzhledu a jasně červené barvy. Jsou většinou vyzrálejší a o něco tvrdší než jiné druhy, proto jsou skvělá hlavně ve studené kuchyni. Vyzkoušejte je do salátů. Koupit je můžete také sušená nebo v konzervě.

Cherry rajčátka

Malé plody koktejlových rajčátek měří většinou maximálně čtyři centimetry, jsou kulatá, šťavnatá a sladká. Existují v mnoha barevných variantách - žlutá, červená, oranžová a jsou ideální do chuťovek, svačinek, salátů a k dozdobování talířů. Skvělá jsou i grilovaná, restovaná nebo nakládaná.

NA TIPY JAK ZPRACOVÁVAT RAJČATA SE PODÍVEJTE V GALERII:

Jak obléknout velká prsa, abyste nevypadala vulgárně? Stylistka prozrazuje tipy na materiály, střihy i kouzlo vertikální linie

Jak obléknout velká prsa, abyste nevypadala vulgárně? Stylistka prozrazuje tipy na materiály, střihy i kouzlo vertikální linie

Související články

Další články