Pokud začínáte s pečením a máte strach z vážení, je pro vás ideální systém odměřování surovin pomocí hrnečků, lžiček a polévkových lžic. Pojďte se přesvědčit, jak je toto pečení snadné a co přesně tyto míry znamenají.
Péct můžete klidně podle svých osvědčených rodinných receptů i když doma nebo na chatě váhu zrovna nemáte. Na jejich zvládnutí vám totiž postačí běžné kuchyňské vybavení – hrneček, polévková lžíce a čajová lžička.
Všichni víme, že 1 kg je 100 dkg a 1000 g, a že 1 l je stejné množství jako 10 dl, 100 cl nebo 1000 ml. Jenže jak si odměřit potřebné množství mouky i jiných surovin, když nám v kuchyni chybí váha?
Polévková lžíce
Rovná polévková lžíce se rovná 11 g hrubé mouky, 10 g hladké mouky, 10 g krupice, 5 g ovesných vloček, 20 g rýže, 15 g solamylu, 12 g cukru krupice, 12 g cukru moučky, 20 g soli, 17 g máku, 15 g sádla, másla nebo tuku, 11 g oleje, 17 g vody, 18 g mléka, 36 g medu, 6 g mleté kávy nebo 35 g marmelády.
Čajová lžička
Čajová lžička odpovídá 4 g hrubé mouky, 4 g hladké mouky, 3 g krupice, 7 g solamylu, 6 g cukru krupice, 3 g cukru moučky, 8 g soli, 9 g máku, 5 g sádla, másla nebo tuku, 5 g oleje, 4 g vody, 5 g mléka, 18 g medu, 3 g mleté kávy nebo 15 g marmelády.
Hrneček 250 ml
Kolik obsahuje hrnek? Je to třeba 170 g hrubé mouky, 135 g hladké mouky, 170 g krupice, 100 g ovesných vloček, 250 g rýže, 145 g máku, 250 g sádla, másla nebo tuku, 230 g oleje, 245 g vody, 250 g mléka nebo 380 g marmelády.
Orientační váha
Ořech másla je 10 g, velká kostka cukru je 10 g, malá kostka cukru je 5 g, žloutek je asi 20 g, bílek je 30 g, malý brambor je asi 60 g, střední brambor je asi 85 g a velký brambor je 200 g.
NA TY NEJLEPŠÍ HRNEČKOVÉ RECEPTY SE PODÍVEJTE DO GALERIE: