Rychlé večeře: 6 jídel bez rozpálené trouby a hotové do půl hodiny

Rychlé večeře: 6 jídel bez rozpálené trouby a hotové do půl hodiny
Zdroj: Unsplash.com

Složité vaření vyžaduje hodiny příprav, jenže dnes má jen málokterá žena čas večer po práci ještě postávat u plotny. A to je ideální doba na to, abychom se pustili do zkoušení nových receptů, které jsou nejenom rychlé, ale i chuťově dokonalé.

Jana Jánská
Jana Jánská 06. 05. 2020 12:00

Během pracovních dnů obvykle večer nikomu nezbývá příliš času na vaření. S našimi snadnými recepty ovšem večeři zvládnete ani ne do půl hodiny.

Blesková rajčatová polévka

Na dvě porce budete potřebovat: 2 velká rajčata nakrájená na větší kusy (asi 4 hrnky), 1 kapie, pokrájená a vypeckovaná, ¼ střední červené cibule, ½–1 stroužek česneku, 5 velkých lístků bazalky, 3 snítky oregana (pouze lístky), ½ čajové lžičky fenyklových semínek, ½ čajové lžičky soli, 2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje

Postup: Všechny ingredience rozmixujte dohladka v kuchyňském robotu. Před servírováním polévku dozdobte lístky oregana či bazalky.

Fazolové tousty s artyčoky a bazalkou

Na deset porcí si připravte: 1 stroužek česneku, 400 g konzervované cizrny (lze použít i fazole), hrstka čerstvé bazalky, šťáva z 1–2 citronů, olivový olej, sůl a pepř, 1 vrchovatý hrnek konzervovaných nebo zavařených artyčoků, 2 hrnky čerstvého baby špenátu, 10 menších krajíců opečeného celozrnného chleba

Postup: Rozmixujte česnek, propláchnutou cizrnu a polovinu množství bazalky, dokud nezískají drobivou konzistenci. Zbylou bazalku nakrájejte na proužky a nasekejte artyčoky. Obě přísady smíchejte s cizrnovou směsí, citronovou šťávou, bazalkou, olivovým olejem, solí a pepřem. Před podáváním vmíchejte špenát a potřete směsí opečený chléb. Salát můžete servírovat i s hranolky nebo v tortille.

Fíkové tousty s rozmarýnem a kozím sýrem

Pro čtyři osoby si připravte: 4 plátky křupavého francouzského chleba, 115 g kozího sýra, 4–5 velkých fíků, 1–2 čajové lžičky jemně nakrájeného čerstvého rozmarýnu, med podle chuti

Postup: Nakrájejte chléb na plátky a opečte ho dozlatova v toustovači nebo na pečicím papíře v troubě. Na křupavé pečivo rozetřete kozí sýr, rozprostřete pokrájené fíky a posypte rozmarýnem. Takto připravený toast dochuťte medem.

Domácí tzatziki

Pro dvě porce budete potřebovat: 1 a ½ hrnku bílého řeckého jogurtu, 1 okurka nakrájená na malé kostičky, šťáva z 1 citronu, 3 stroužky utřeného česneku, 2 polévkové lžíce nasekaného čerstvého kopru, sůl a čerstvě namletý pepř dle chuti

Postup: Ve velké míse smíchejte jogurt, nakrájenou okurku, citronovou šťávu, česnek a kopr. Směs osolte a opepřete, v případě potřeby dodejte ještě trochu citronové šťávy. Dip okamžitě spotřebujte nebo uskladněte ve vzduchotěsné nádobě.

Okurkový salát s cukrovým melounem a sýrem feta

Pro deset osob si připravte: 2 polévkové lžíce citronové šťávy, ¼ hrnku extra panenského olivového oleje, ¼ čajové lžičky soli, 1 čajová lžička medu, 1/8 čajové lžičky mletého černého pepře, ¼ čajové lžičky máku, 1 vypeckovaný střední cukrový meloun (asi 5 hrnků), 1 okurka nakrájená na plátky, 1/3 hrnku jemně nakrájené červené cibule, 3 polévkové lžíce nasekaného čerstvého kopru, 115 g rozdrobeného sýru feta, rukola dle libosti

Postup: V míse vyšlehejte společně citronovou šťávu a olivový olej, vmíchejte med, sůl a pepř. Přidejte meloun, okurku, cibuli, kopr a rukolu a zamíchejte. Před servírováním posypejte salát sýrem feta a poprašte ho mletým mákem.

Okurkový salát se zázvorem, sezamem a pastou miso

Pro čtyři až šest porcí si připravte: 2 velké okurky, 1 a ½ hrnku rozmrazených sójových bobů edamame, 2 střední mrkve nakrájené na tenké proužky, 1 polévková lžíce opražených černých a bílých sezamových semínek, 2 a ½ polévkových lžic bílé pasty miso, 1 a ½ polévkové lžíce horké vody, 2 polévkové lžíce rýžového octa, 1 polévková lžíce + 1 čajová lžička oloupaného a nastrouhaného zázvoru, 1 polévková lžíce medu nebo javorového sirupu, 1 polévková lžíce + 1 čajová lžička sezamového oleje, 2 čajové lžičky citronové šťávy, ½ čajové lžičky sójové omáčky

Postup: Nastrouhejte okurku tak, aby vznikly spirály (ideálně použijte spirálový kráječ nebo okurku nastrouhejte škrabkou na delší nudle). Smíchejte ji s edamame a mrkvemi. V malé míse vyšlehejte společně pastu miso a vodu, dokud směs nebude hladká. Přidejte zbytek ingrediencí na dresink a znovu promíchejte. V případě potřeby dokořeňte. Vmíchejte dresink do zeleniny v libovolném množství (záleží na tom, jak velké okurky jste použili). Salát nakonec posypejte sezamovými semínky.

Jak obléknout velká prsa, abyste nevypadala vulgárně? Stylistka prozrazuje tipy na materiály, střihy i kouzlo vertikální linie

Jak obléknout velká prsa, abyste nevypadala vulgárně? Stylistka prozrazuje tipy na materiály, střihy i kouzlo vertikální linie

Související články

Další články