Svíčková má něco do sebe, za těmito osmi jídly ale ve dvou věcech zaostává – vyžaduje hodiny příprav a rozpálenou troubu. Naše rychlé a chuťově nezapomenutelné pokrmy ocení emancipované ženy, několikanásobné matky i muži v v zástěře. Pojďte je vyzkoušet!
Fíkové tousty s rozmarýnem a kozím sýrem
Počet porcí: 4
Ingredience: 4 plátky křupavého francouzského chleba, 115 g kozího sýra, 4–5 velkých fíků, 1–2 čajové lžičky jemně nakrájeného čerstvého rozmarýnu, med podle chuti
Postup: Nakrájejte chléb na plátky a opečte ho dozlatova v toustovači či na pečícím papíře v troubě. Na křupavé pečivo rozetřete kozí sýr, rozprostřete pokrájené fíky a posypte rozmarýnem. Takto připravený toast dochuťte medem.
Domácí tzatziki
Počet porcí: 2
Ingredience: 1 a ½ hrnku bílého řeckého jogurtu, 1 okurka nakrájená na malé kostičky, šťáva z 1 citronu, 3 stroužky utřeného česneku, 2 polévkové lžíce nasekaného čerstvého kopru, sůl a čerstvě namletý pepř dle chuti
Postup: Ve velké míse smíchejte jogurt, nakrájenou okurku, citronovou šťávu, česnek a kopr. Směs osolte a opepřete, v případě potřeby dodejte ještě trochu citronové šťávy. Dip okamžitě spotřebujte, nebo uskladněte ve vzduchotěsné nádobě.
Vegetariánská mísa s dipem s papričkami jalapeño
Počet porcí: 6
Ingredience: 1 hrnek syrové špaldy, 3 hrnky zeleninového vývaru, 1 hrnek syrové naklíčené čočky, ½ polévkové lžíce másla nebo oleje, 1 a ½ hrnku kukuřičných zrn, 1 a ½ hrnku oloupaných cherry rajčat, 1 a ½ hrnku okurky (bez slupky), 1 a ½ hrnku hrachových lusků, 1–2 avokáda, čerstvé bylinky (např. bazalka), oříšky nebo semínka (mandle apod.), sůl a pepř dle chuti, 1 a ¼ nízkotučného bílého řeckého jogurtu, ½ hrnku mléka, 2 čajové lžičky bílého octa, 2 polévkové lžíce olivového oleje, 1 stroužek česneku, 1 čajová lžička soli, 1 čajová lžička kopru, 1 hrstka čerstvých lístků pažitky, 1 hrstka pažitky, 1 paprička jalapeño
Postup: Všechny ingredience na dip rozmixujte v kuchyňském robotu na krémovitou konzistenci. Ve středně velkém hrnci přiveďte k varu zeleninový vývar. Properte špaldu vodou, přidejte ji do vývaru a vařte dle návodu. Poté ji nechte vychladnout. Mezitím uvařte čočku dle instrukcí na obalu. V malé pánvi rozpusťte máslo nebo olej a orestujte zeleninu. Smíchejte všechny přísady dohromady a zalijte připraveným dipem.
Blesková rajčatová polévka
Počet porcí: 2
Ingredience: 2 velká rajčata nakrájená na větší kusy (asi 4 hrnky), 1 kapie, pokrájená a vypeckovaná, ¼ střední červené cibule, ½–1 stroužek česneku, 5 velkých lístků bazalky, 3 snítky oregana (pouze lístky), ½ čajové lžičky fenyklových semínek, ½ čajové lžičky soli, 2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
Postup: Všechny ingredience rozmixujte dohladka v kuchyňském robotu. Před servírováním polévku dozdobte lístky oregana či bazalky.
Fazolové tousty s artyčoky a bazalkou
Počet porcí: 10
Ingredience: 1 stroužek česneku, 400 g konzervované cizrny (lze použít i fazole), hrstka čerstvé bazalky, šťáva z 1–2 citronů, olivový olej dle libosti, sůl a pepř dle libosti, 1 vrchovatý hrnek konzervovaných nebo zavařených artyčoků, 2 hrnky čerstvého baby špenátu, 10 menších krajíců opečeného celozrnného chleba
Postup: Rozmixujte česnek, propláchnutou cizrnu a polovinu množství bazalky, dokud nezískají drobivou konzistenci. Zbylou bazalku nakrájejte na proužky a nasekejte artyčoky. Obě přísady smíchejte s cizrnovou směsí, citronovou šťávou, bazalkou, olivovým olejem, solí a pepřem. Před podáváním vmíchejte špenát a potřete směsí opečený chléb. Salát můžete servírovat i s hranolky nebo v tortille.
Okurkový salát s cukrovým melounem a sýrem feta
Počet porcí: 10
Ingredience: 2 polévkové lžíce citronové šťávy, ¼ hrnku extra-panenského olivového oleje, ¼ čajové lžičky soli, 1 čajová lžička medu, 1/8 čajové lžičky mletého černého pepře, ¼ čajové lžičky máku, 1 vypeckovaný střední cukrový meloun (asi 5 hrnků), 1 okurka nakrájená na plátky, 1/3 hrnku jemně nakrájené červené cibule, 3 polévkové lžíce nasekaného čerstvého kopru, 115 g rozdrobeného sýru feta, rukola dle libosti
Postup: V míse vyšlehejte společně citronovou šťávu a olivový olej, vmíchejte med, sůl a pepř. Přidejte meloun, okurku, cibuli, kopr a rukolu a zamíchejte. Před servírováním posypejte salát sýrem feta a poprašte ho mletým mákem.
Okurkový salát se zázvorem, sezamem a pastou miso
Počet porcí: 4–6
Ingredience: 2 velké okurky, 1 a ½ hrnku rozmrazených sójových bobů edamame, 2 střední mrkve nakrájené na tenké proužky, 1 polévková lžíce opražených černých a bílých sezamových semínek, 2 a ½ polévkových lžic bílé pasty miso, 1 a ½ polévkové lžíce horké vody, 2 polévkové lžíce rýžového octa, 1 polévková lžíce + 1 čajová lžička oloupaného a nastrouhaného zázvoru, 1 polévková lžíce medu nebo javorového sirupu, 1 polévková lžíce + 1 čajová lžička sezamového oleje, 2 čajové lžičky citronové šťávy, ½ čajové lžičky sójové omáčky
Postup: Nastrouhejte okurku tak, aby vznikly spirály (ideálně použijte spirálový kráječ nebo okurku nastrouhejte škrabkou na delší nudle). Smíchejte okurku s edamame a mrkvemi. V malé míse vyšlehejte společně pastu miso a vodu, dokud směs nebude hladká. Přidejte zbytek ingrediencí na dresink a znovu promíchejte. V případě potřeby dokořeňte. Vmíchejte dresink do zeleniny v libovolném množství (záleží na tom, jak velké okurky jste použili). Salát nakonec posypejte sezamovými semínky.
Avokádový toust se směsí dukkah
Počet porcí: 2
Ingredience: ¼ hrnku piniových oříšků, ¼ hrnku vyloupaných pistácií, ¼ hrnku bílých sezamových semínek, 2 polévkové lžíce semínek koriandru, 2 polévkové lžíce celého římského kmínu, ½ čajové lžičky mořské soli, černý pepř dle chuti, 1 zralé avokádo, 2 plátky velkého rustikálního chleba, olivový olej, šťáva s půlky citronu, několik polévkových lžic dukkahu
Postup: Všechna semínka a oříšky na dukkah opražte nasucho na mírně rozpálené pánvi. Na každý druh použijte čistou pánev kvůli rozdílnému množství oleje, který v sobě mají. Následně je samostatně rozdrťte v hmoždíři. Všechna semena a ořechy smíchejte a dochuťte solí a pepřem. Dukkah je takto hotový. Na středně rozpálené pánvi nasucho opečte dva plátky chleba z obou stran. Potřete oba tousty olivovým olejem a obložte je avokádem nakrájeným na plátky. Zalijte avokádo citronovou šťávou, posypte libovolným množstvím dukkahu a s chutí do toho!