Kdo by nemiloval lívance? Jejich vůně po vanilkovém cukru, chuť rozplývající se na jazyku a dokonalý vzhled podtrhnutý šlehačkou, marmeládou nebo třeba ovocem vás zkrátka vždycky dostanou. Vyzkoušejte ale recepty na jejich netradiční varianty. Která vám zachutnala nejvíc?
Lívanec je kynutý druh moučníku, podobný palačince, který se smaží. Těsto se připravuje nejčastěji z mouky, mléka, jogurtu, prášku do pečiva, vajec, případně i jiných přísad. Které varianty patří v českých zemích mezi nejoblíbenější?
Pivní lívance s jablky
Češi jsou jako milovníci piva známí po celém světě, možná se brzy stanou i slavní jako milovníci pivních lívanců. Pokud totiž tuto delikatesu připravíte podle rad a tipů šéfkuchaře Lukáše Holého, můžeme vám garantovat, že si je oblíbíte a už nebudete chtít jiné.
Suroviny:
300 ml světlého piva Ossegg (náš tip: Athanasius 10 Ossegg)
2 vejce
½ lžičky mleté skořice
200 g hladké mouky
sůl
olej na smažení
1 lžíce vanilkového cukru, nejlépe domácího
2 nakyslá jablka (náš tip: zelená jablka Granny Smith)
2 lžíce másla
2-3 lžíce tuzemského rumu
150 g cukr krupice
Postup:
Žloutky oddělte od bílků a z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Do misky vlijte pivo a v něm rozšlehejte žloutky s cukrem, skořicí, moukou a špetkou soli. Nakonec opatrně vmíchejte sníh z bílků.
Jablka oloupejte a vykrojte jadřinec tak, aby jablka zůstala vcelku. Pak je nakrájejte na kolečka o tloušťce asi půl centimetrů.
Pánev na středním ohni vytřete olejem nebo přepuštěným máslem. Jablková kolečka obalte v těstě a smažte z obou stran dozlatova.
Máslo rozehřejte s tuzemákem. V misce smíchejte pomocí metly oba cukry a skořici. Ještě na pánvi potírejte lívance máslem s tuzemákem a potom je obalte v cukru se skořicí.
Domácí vanilkový cukr
Takové lívance jsou nejlepší s voňavým vanilkovým cukrem. Jak ho připravit nám také prozradil šéfkuchař Holý. Domácí vanilkový cukr podle jeho rad vyrobíte tak, že do sklenice nebo plechovky s prosátým moučkovým cukrem vložíte nalámaný vanilkový lusk rozříznutý podél napůl. Cukr postupně doplňujte a čas od času vyměňte i lusk, přičemž ten starý použijte do vaření nebo pečení.
Rady pro dokonalé lívance
Obecně chtějí lívance péči. Aby byly vždy chutné a nadýchané, řiďte se těmito třemi radami. Lívance můžete smažit i na lívanečníku, budou mít pravidelný tvar. Hotové lívance můžete dochutit lžičkou zakysané smetany nebo podávat s čerstvými borůvkami či lesním ovocem (ostružiny, maliny, jahody). Zajímavou chuť jim dodají i bezinky či brusinky. Lívance můžete také potřít povidly a posypat strouhaným tvarohem a moučkovým cukrem. Při žádné variantě nešlápnete vedle a pochutnáte si nejenom vy, ale i ostatní strávníci.