Pikantní rajčatová, květáková s kari, ála lasagne, vepřová dan dan. Do těchto polévek se zblázníte

Pikantní rajčatová, květáková s kari, ála lasagne, vepřová dan dan. Do těchto polévek se zblázníte
Zdroj: Pixabay.com

Polévky patří ke stálicím českého jídelníčku. Není divu, protože umí povzbudit chutě, zahnat hlad a dodat energii. S jarem přišel čas vyzkoušet nové recepty. Dejte šanci květákové s kari nebo variaci na vietnamskou pho.

Jana Jánská
Jana Jánská 02. 05. 2020 12:00

Polévky jsou vhodné nejenom jako hlavní jídlo, ale i vydatná svačina. Kromě klasických českých vývarů se ovšem o slovo hlásí i další polévkové variace, které byste rozhodně měli ochutnat.

Květáková kari polévka

Budete potřebovat: 3 stroužky česneku, oloupané a nahrubo nakrájené, 1 velký květák, rozdělený na růžičky, 2 malé brambory, oloupané a nakrájené, 2 pórky (jen bílé části), nakrájené, 2 hrnky neslazeného sójového nebo mandlového mléka (ne klasické mléko), 2 hrnky vody nebo zeleninového vývaru, 1 lžíce práškového kari, sůl a pepř dle chuti, pepřové vločky dle libosti

Postup: Všechny ingredience, kromě soli, pepře a kari, vložte do kastrolu a přiveďte směs k varu. Základ vařte na mírném ohni do té doby, než brambory a květák změknou. Ponorným mixérem směs rozmixujte dohladka. Přidejte lžíci kari a větší špetku soli a pepře. Směs zamíchejte, ochutnejte a dochuťte dle potřeby. Polévku servírujte s pórkem a pepřovými vločkami.

Polévka a´la lasagne

Na osm porcí budete potřebovat: 1 a ½ hrnku nízkotučné nebo odtučněné ricotty, ½ hrnku nastrouhaného sýru Asiago, 1 hrnek nastrouhaného sýru Fontina, 1 lžíci olivového oleje, 2 středně velké cibule nakrájené na kostičky, 3-4 stroužky česneku, 2 lžíce rajčatového protlaku, 2 lžičky sušené bazalky, 1 lžičku sušeného oregana, ¼ lžičky vloček červeného pepře, 450 g kuřecí klobásy, nakrájené na kostičky, 800 g konzervovaných pokrájených rajčat, 6 hrnků kuřecího vývaru, sůl a pepř dle chuti, 230 g vlnitých či jiných nudlí

Postup: V malé míse smíchejte ricottu, ¼ hrnku sýru Asiago a ½ hrnku sýru Fontina. Okořeňte solí a pepřem dle chuti. Ve velkém hrnci rozehřejte na mírném plameni olivový olej. Přidejte cibuli a smažte doměkka, asi 3 až 4 minuty. Vmíchejte česnek a počkejte 1 minutu. Přidejte rajčatový protlak, bazalku, oregano a pepřové vločky. Nakonec vmíchejte klobásu, konzervovaná rajčata a vývar. Směs osolte a opepřete. Přiveďte polévku při střední až nejvyšší teplotě k varu, poté ji snižte a polévku pomalu vařte 25 minut. Rozpalte plotýnku znovu na vysokou teplotu a přidejte do polévky nudle. Než se uvaří doměkka, rozdělte ricottu na 8 částí a ty umístěte na dno každého talíře. Zalijte ricottu v každém talíři polévkou a dozdobte zbývajícím sýrem.

Pikantní rajčatová polévka s pastinákovými hranolky

Připravte si: 450 g rajčat z plechovky, 3 nakládané cibulky, 3 lžíce harissy, 1 hrnek světlého kokosového mléka z plechovky, sůl a pepř dle chuti, 1 velký pastinák, trochu olivového oleje, 1 lžíci koření za’atar, špetku soli

Postup: Rozmixujte všechny ingredience na polévku a zahřejte směs na sporáku. Tu potom okořeňte. Předehřejte si troubu na 200 °C. Vydrhněte pod vodou pastinák, odřízněte konce a nakrájejte ho na čtvrtiny. Ty rozdělte na 1,5 cm široké hranolky. V míse obalte hranolky olivovým olejem a kořením za’atar. Rozmístěte je na pečící papír a poprašte solí. Pastinák pečte v troubě asi 20 minut, poté ho otočte a nechte ho dojít 8 až 10 minut (měl by být zhnědlý a křupavý). Podávejte ihned k polévce.

Vepřová dan dan polévka s nudlemi

Pro dvě osoby budete potřebovat: 4 hrnky kuřecího vývaru, 2 lžíce fazolové chilli omáčky, 2 lžíce sezamové pasty, 1 lžíci sójové omáčky, 1 lžíci cukru, sůl a čerstvě namletý pepř dle chuti, 1–2 malé cukety, nastrouhané na spirály, nebo jiné nudle dle libosti, jarní cibulku na ozdobu, nakrájenou na kolečka

Na křupavou vepřovou směs: 1 lžička rostlinného oleje, 1 lžíce utřeného česneku, 1 lžíce namleté šalotky, 1 oloupaná chilli paprička, 225 g mletého vepřového masa, 1 lžíce sójové omáčky, 1 lžička sezamového oleje, sůl a pepř dle chuti

Postup: V hrnci zahřejte kuřecí vývar a vmíchejte fazolovou omáčku, sezamovou pastu, sójovou omáčku a cukr. Ochutnejte a dokořeňte dle libosti. Polévku udržujte na sporáku teplou. Mezitím na malé pánvi zahřejte při střední až vysoké teplotě lžičku rostlinného oleje. Přidejte česnek, šalotku a chilli papričku. Směs smažte, dokud nebude vonět. Nesmí ale zhnědnout. Přidejte vepřové a opékejte ho do křupava. Zalijte ho sójovou omáčkou a sezamovým olejem a okořeňte. Odstavte a směs udržujte teplou. Polévku přiveďte k varu a vhoďte do ní nakrátko nudle (1 až 2 minuty, musí trochu změknout). Rozdělte ji do talířů, posypejte vepřovým a dozdobte jarní cibulkou.

Jak obléknout velká prsa, abyste nevypadala vulgárně? Stylistka prozrazuje tipy na materiály, střihy i kouzlo vertikální linie

Jak obléknout velká prsa, abyste nevypadala vulgárně? Stylistka prozrazuje tipy na materiály, střihy i kouzlo vertikální linie

Související články

Další články