Možná jste tento název nikdy neslyšeli, natož abyste tuto dobrotu někdy ochutnali. Nyní vám však přinášíme tip, jak si ji připravit doma a pocítit vůni moře přímo na talíři.
Původ jídla
Jídlo Mare Monti má svůj původ v italském regionu Marche, kde se mísí gastronomie moře a hor. Najdeme v něm jak houby, které patří mezi typickou surovinu pro horské oblasti, tak i kalamáry, typicky přímořská surovina.
Co je Mare Monti?
V hrnci nebo v hluboké zaklopené pánvi podušené předvařené brambory ve slupce spolu s orestovanými mušlemi a krevetami, houbami a halibutem, vše podlité kuřecím vývarem a dochucené kořením, citronovou šťávou, lanýžovým olejem, lanýži, máslem a pažitkou.
Robert Chejn
Recept na Mare Monti jsme pro vás nechali připravit uznávaným šéfkuchařem Robertem Chejnem, který kromě praxe v Německu působil jako šéfkuchař v několika vyhlášených pražských restaurací, například U Vladaře nebo v La Provence. Již nějaký ten pátek provozuje zámecký hotel Chateau Kotěra, kde servíruje hostům evropské delikatesy.
Recept na Mare Monti
Ingredience:
0,5 kg halibut
0,2 kg mušle slávky
8 ks vyloupané krevety
0,5 kg brambory grenaille
4 ks hřib celý
0,5 dl olivový olej extra virgin
2 ml lanýžový olej
5 g sůl
2 g pepř černý
3 dl kuřecí vývar
100 g máslo
10 g pažitka
2 g čerstvý lanýž
1 ml citronová šťáva
Postup:
Uvaříme brambory ve slupce. Halibuta si naporcujeme, osolíme a opepříme.
Na pánvi na rozpáleném oleji orestujeme mušle, přidáme hřiby a brambory, podlijeme kuřecím vývarem a přidáme halibuta, citronovou šťávu a pažitku. Přiklopíme pokličkou a dusíme, než je ryba hotová. Vyndáme mušle, halibuta, brambory a hřiby na talíř. Do zbylé šťávy přidáme lanýžový olej, lanýže a zahustíme máslem. Případně dosolíme.
Profesionální chuť
Pokud si na tento středomořský recept přece jen netroufáte, udělejte si za Robertem výlet právě do zámeckého hotelu Chateau Kotěra, který patří do památek UNESCO. Vyjma perfektní kuchyně a dokonalého Mare Monti zde najdete i architektonický zážitek v podání prvorepublikové stavby od Jana Kotěry.