Vyznáte se v knedlících? Průvodce druhy, které naše babičky zvládaly levou zadní

Kynutý knedlík je oblíbenou přílohou.
Zdroj: pixabay.com

Knedlíky k omáčce nebo pečené kachně prostě patří. Jaké se ale hodí k čemu, když jich máme na výběr tolik? Co takhle knedlíky houskové, karlovarské, vařené v ubrousku nebo třeba bramborové bosáky?

Zuzana Aidomoanová
Zuzana Aidomoanová 21. 09. 2019 10:00

Co o knedlících (možná) netušíte

Věděli jste, že označením knedlík se ve středověku označovaly válečky z masa smažené na sádle? Teprve mnohem později se základem knedlíků stala mouka a pekly se v peci, takže šlo vlastně o pečivo.

Až kolem 18. století se vařené knedlíky z různých typů mouky podávaly především jako hlavní jídlo. A ještě mnohem později se začaly vařit různé varianty knedlíků jako příloha a vznikly tak typické české pokrmy jako knedlo vepřo zelo. To začal za císaře Františka Josefa nabízet svým hostů jeden z pražských hostinců.

Jak na knedlíky aneb rady našich babiček

• Nakrájené uvařené knedlíky naskládejte do mísy, přikryjte utěrkou a zabalte do peřin. Tak vám vydrží dlouho teplé.

Bramborové knedlíky můžete vařit i bez krupičky, ale budou o dost tužší.

• Aby se nerozvařily, přidejte do těsta lžičku octa.

• Chcete-li mít krásné válečky, můžete je uvařit zabalené v potravinářské fólii. Nezapomeňte ji propíchat. Takto je klidně po vychladnutí zamrazte.

• Houskové knedlíky můžete vařit i v páře. Do hrnce nalijte tři centimetry vody, vložte napařovací vějíř, překryjete utěrkou a položte na ni knedlíky. Vařte je bez otáčení. Nejsou pak oslizlé a nerozvaří se.

• Po vyndání z hrnce je uložte tak, aby nebyly ve vodě, která z nich okapává.

• Veškeré suroviny na přípravu knedlíků by měly mít stejnou teplotu. Nechte je půl hodiny předem odpočinout na pracovní desce.

Vyznejte se v knedlících

Knedlíků existuje celá řada a dnes si představíme, jaké druhy si můžeme připravit. Vaše babička je dobře znala, tak to hravě zvládnete i vy.

Knedlíky, kde je základem mouka

• Jáhlový knedlík (jáhly, sůl, bezlepková mouka), vhodný pro dietu

Houskový knedlík (mouka, rohlík, vejce, sůl, voda nebo sodovka), běžná příloha k masu

• Kynutý kvasnicový (mouka, mléko, vejce, kvasnice)

• Houskový kynutý práškem (mouka, rohlík, žloutek, mléko, prášek do pečiva, sůl)

• Houskový kvasnicový (mouka, droždí, cukr, sůl, rohlíky, voda)

• Tyrolský houskový (mouka, houska, cibule, slanina, mléko, vejce, sůl, pepř, petrželka)

Plněné knedlíky

• Špekový knedlík (uzené, slanina, mléko, vejce, veka, mouka, muškátový květ, sůl a pepř)

• Bůčkový knedlík (varianta špekového)

• Houbový knedlík (houby, mouka, sádlo, cibule, strouhanka, slanina, veka, mléko, vejce, pepř a sůl)

Ovocný knedlík (různé náplně)

Knedlíky z brambor

• Plněný bramborový knedlík

• Bramborový (brambory, mouka, škrobová moučka, sůl, vejce)

• Jemný bramborový (brambory, rohlíky, vejce, mouka, sůl)

• Šulánky (brambory, mouka, mléko či voda, sůl)

• Jihočeské drbáky (brambory, mouka jen na obalení)

• Jihočeské bosáky ze syrových a vařených brambor (trocha mouky, vejce, sádlo)

• České chlupaté (brambory, mouka, vejce, sůl, sádlo, cibule)

Bez mouky

• Maďarský knedlík (veka, papriky, vejce, máslo, cibule, sůl a pepř)

• Strouhankový knedlík (strouhanka, vejce, máslo, mléko), varianta s bylinkami

• Švábský sýrový knedlík (veka, mléko, tvrdý sýr, vejce, cibule, petržel, máslo, lžička mouky)

Jak obléknout velká prsa, abyste nevypadala vulgárně? Stylistka prozrazuje tipy na materiály, střihy i kouzlo vertikální linie

Jak obléknout velká prsa, abyste nevypadala vulgárně? Stylistka prozrazuje tipy na materiály, střihy i kouzlo vertikální linie

Související články

Další články