Z mazanců po španělsku, britsku a italsku vám potečou sliny proudem. Jsou s černým čajem i pikantní klobásou!

Je libo mazanec nadivoko nebo s klobásou, co vás pěkně pošimrá na jazyku?
Zdroj: Sbs.com.au

Labužníci musí Velikonoce milovat. Kolik dokonalých chutí jen dokážou nabídnout! Češi by si tento jarní svátek nedokázali představit třeba bez tradičního mazance s rozinkami. A co Španělé, Britové a Italové? Kvůli jejich velikonočním chlebům rádi své vlastenectví odsunete alespoň na chvilku do pozadí. Zkuste ten s černým čajem, barevným zdobením nebo pikantní klobásou chorizo!

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 16. 03. 2016 15:00

1. Italský velikonoční chléb

RoxanasHomeBaking.com

Počet porcí: 6

Ingredience:

Na těsto: 4 a ¾ hrnku mouky + 2 lžičky droždí + ½ hrnku vlažného mléka + ¼ hrnku cukru + 2 vejce s pokojovou teplotou + 4 lžíce rozpuštěného a vychlazeného másla + ¾ hrnku tučnější zakysané smetany s pokojovou teplotou + kůra z 2 až 3 citronů + 1 lžička soli + 3 lžíce rostlinného oleje

Na ozdobu: 6 vajec + 1 hrnek vařící vody + potravinářské barvivo + 1 lžíce octa + barevné cukrářské zdobení + 2 lžíce mléka

Postup:

1. V malé míse smíchejte vařící vodu, potravinářské barvivo a ocet. Promíchejte, ponořte do směsi vejce a počkejte asi 5 minut. Poté vejce přemístěte na papírovou utěrku, aby kompletně oschlo. Totéž proveďte se všemi zbývajícími vejci.

2. Připravte si těsto: nejprve udělejte kvásek z ½ hrnku mouky, droždí a vlažného mléka a nechte ho vzejít. Zapněte mixér s nástavcem na hnětení na nejnižší rychlost a pomalu přidávejte vejce, smetanu, máslo, citronovou kůru, cukr, sůl a nakonec po částech zbytek mouky.

3. Přemístěte těsto na čistou pracovní plochu a hněťte ho rukama. Vždy přidejte několik kapek oleje. Až do těsta zapracujete 3 lžíce oleje, mělo by být měkké a nemělo by se lepit. Poté ho přeneste do olejem vymazané mísy, tu překryjte potravinovou fólií a nechte ho vykynout na dvojnásobnou velikost. V průběhu těsto rozdělte na 12 malých koulí a uválejte z nich hady o délce 33 až 38 cm. Každé dva kolem sebe omotejte a oba konce vzniklého copu spojte, aby vznikl kruh.

4. Přeneste prstence z těsta na pečící papír a doprostřed každého z nich vložte obarvené vejce. Překryjte prstence potravinovou fólií a nechte je kynout ještě půl hodiny.

5. Rozpalte troubu na 190 °C. Potřete prstence mlékem a posypejte je barevných zdobením. Pečte je zhruba 22 minut nebo dozlatova. Nechte je vychladnout a můžete hodovat!

2. Britské velikonoční bochánky s černým čajem

TheKitchn.com

Počet porcí: 12

Ingredience:

Na těsto: 2/3 hrnku vody + 3 sáčky čaje Earl Grey + 7g balení droždí + 3 lžíce krupicového cukru + 3 a ½ hrnku mouky + 4 lžíce nesoleného másla + 1/3 hrnku mléka + 1 velké vejce + 1 lžička soli + 1 lžíce kořenící směsi na pečení (obsahuje skořici, hřebíček, zázvor, nové koření a muškátový oříšek) + kůra z 1 citronu + kůra z 1 pomeranče + ½ hrnku rozinek

Na polevu: ½ hrnku mouky + 1/3 až ½ hrnku vody + mléko a meruňkový džem na potření + olej na smažení

Postup:

1. Přiveďte vodu k varu na plotýnce nebo v mikrovlnné troubě. Vložte sáčky černého čaje a nechte je louhovat 15 minut. Vyndejte je, vymačkejte z nich tolik vody, kolik jen jde, a čaj nechte vychladnout. Měl by zůstat vlažný.

2. V malé míse smíchejte čaj droždí, cukr a ½ hrnku mouky. Nechte hmotu odpočívat 15 minut. Mezitím v malém hrnci společně rozehřejte máslo a mléko při nízké teplotě. Nechte směs vychladnout, aby měla pokojovou teplotu, a vmíchejte vejce.

3. Ve velké míse spojte zbývající mouku, sůl, kořenící směs, pomerančovou a citronovou kůru a rozinky. Přidejte čajovou a mléčnou směs a vše promíchejte. Těsto přeneste na pracovní plochu a zpracujte ho dohladka, tedy zhruba 10 minut.

4. Velkou mísu umyjte a vymažte ji olejem. Vložte do ní těsto, překryjte mísu potravinovou fólií a nechte těsto kynout na teplém místě, dokud nebude dvojnásobně větší (asi 1 hodinu). Poté jej rozdělte na 12 stejných částí a vytvarujte z nich koule. Přeneste je na pečící papír a ostrým nožem je navrchu nařízněte do kříže. Překryjte je fólií a nechte je vykynout půl hodiny do dvojnásobných rozměrů.

5. Mezitím rozpalte troubu na 180 °C a připravte si polevu: smíchejte mouku a tolik vody, aby vznikla pasta. Naplňte polevou cukrářský sáček a vytlačte ji doprostřed křížů na bocháncích, které jste předtím potřeli mlékem. Housky pečte 20 minut nebo dozlatova. Ještě teplé je potřete meruňkovým džemem. Ve vzduchotěsné nádobě vám vydrží až pět dní.

3. Španělský pikantní velikonoční chléb

Sbs.com.au

Počet porcí: 8

Ingredience:

Na těsto: 5 hrnků chlebové mouky + 3 lžičky droždí + 1 lžička soli + 125 g másla + 440 ml vody + 1 rozšlehané vejce + 1 vaječný žloutek smíchaný s 2 lžičkami vody

Na náplň: 200 g slaniny na plátky + 350 g choriza na plátky silné 1 cm + 3 vejce natvrdo, naporcovaná na čtvrtiny

cf68ed6142a6d91848eac3c262d

b09a51ca6cd12aeca993bccf4fdd

Postup:

1. Smíchejte mouku, droždí a sůl. Rozpusťte máslo v malém hrnci na středně rozpálené plotně, přidejte vodu a směs ohřívejte tak dlouho, dokud nebude vlažná. Vmíchejte mokrou hmotu do suché, přidejte rozšlehané vejce, pomocí dřevěné vařečky a následně rukou těsto zpracujte.

2. Přemístěte ho na pomoučněnou pracovní plochu a hněťte ho ještě dalších 10 minut, dokud nebude jemné a pružné. Vymažte jemně olejem velkou mísu a bochánek v něm omočte. Překryjte mísu potravinovou fólií a nechte těsto kynout na teplém místě asi hodinu, aby získalo dvojnásobnou velikost.

3. Mezitím si v pánvi na středním až vysokém plameni rozehřejte olej a osmahněte slaninu dokřupava. Na stejné pánvi smažte i chorizo dozlatova.

4. Až bude těsto připravené, stlačte ho uprostřed pěstí a přemístěte ho na pomoučněnou pracovní plochu. Hněťte ho 2 až 3 minuty, zkrátka dohladka. Vytvaruje z něj obdélník s rozměry 20 x 50 cm a natočte jej delší stranou směrem k sobě.

5. Navlhčete vnější okraj vodou. Rozprostřete asi polovinu směsi slaniny, choriza a rozčtvrcených vajec natvrdo doprostřed těsta. Přehněte těsto zprava doleva přes náplň a navršte zbytek slaniny, choriza a vajec. Přehněte zbývající levou část těsta směrem doprava a konce uzavřete stlačením těsta.

6. Vyložte velký pekáč pečícím papírem a položte na něj chléb. Překryjte ho vlhkou utěrkou a umístěte pekáč na půl hodiny na teplé místo. Měl by dvojnásobně vykynout.

7. Předehřejte si troubu na 200 °C. Chléb příčně několikrát nařízněte, potřete vajíčkem s vodou a pečte jej asi 35 minut. Španělský chléb servírujte ještě teplý a pokrájený na plátky.

Jak obléknout velká prsa, abyste nevypadala vulgárně? Stylistka prozrazuje tipy na materiály, střihy i kouzlo vertikální linie

Jak obléknout velká prsa, abyste nevypadala vulgárně? Stylistka prozrazuje tipy na materiály, střihy i kouzlo vertikální linie

Související články

Další články