Pokud sklízíte ovocnou nadílku plnými hrstmi, pak jistě za pár dní už jahody, maliny nebo třešně nemůžete ani vidět. Pak přichází na řadu mrazák, který se okamžitě stává pro letní prázdniny vaším nejlepším přítelem.
Nebojte se zamrazovat
V létě je ideální si udělat zásoby vitamínů na zimu. U letního ovoce, jako jsou jahody, maliny, višně, třešně, rybíz nebo borůvky se zamrazování vůbec nemusíte bát. Ovoce vám s klidem vydrží v mrazáku do zimy a dokonce si i zachová své vitamíny.
Pěkný tvar
Maliny a jahody si zachovají svůj tvar, pokud je po umytí nejprve rozložíte na tác a dáte ovoce i s ním do mrazáku. Po dvou hodinách, kdy začne ovoce tuhnout, ho přendejte do sáčku nebo krabičky a znovu uložte do mrazničky.
Zapište si datum zamrazení
Před zamrazením je ideální napsat si druh ovoce, hmotnost a datum zamrazení na krabičku. Díky tomu máte lepší přehled o čerstvosti konzumovaných plodů, které vydrží zamrazené cca devět měsíců.
Neodstraňujte z jahod stopky
Před mytím z jahod neodstraňujte stopky. Díky nim se voda nedostane do jahody a ta tím pádem zůstává déle čerstvá.
Nemyjte ovoce
Pokud máte ovoce ze zahrádky, jahody ani maliny před zamrazením nemyjte. Opláchněte je až těsně před konzumací. Omyté ovoce se rychleji kazí.
Jiné možnosti
Pokud se vám nechce zamrazovat, vyzkoušejte jiné možnosti. Z jablek, hrušek, švestek a meruněk můžete udělat dokonalé pyré. Z malin, jahod i rybízu je zase skvělá domácí zmrzlina a také působí stylově zamrazené v kostkách ledu. Veškeré letní ovoce je také možné dát si do mixéru a udělat z něj smoothie, které vám v horkých dnech klidně nahradí svačinu.
LETNÍ RECEPTY S ČERSTVÝM OVOCEM NALEZNETE V GALERII: