Milena (60): Snacha je veganka a já mám kvůli tomu strach o svá vnoučata

Milena (60): Snacha je veganka a já mám kvůli tomu strach o svá vnoučata
Zdroj: Freepik

Paní Milenu trápí zdraví vnoučat. Snacha Hanka je totiž veganka a po dětech chce to samé. Milena s tím nesouhlasí, protože děti jsou příliš malé na to, aby nejedly maso a mléčné výrobky. Jak se zdá, bude to boj, protože Hanka nehodlá ustoupit.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 02. 01. 2023 10:00

Nejsem ten typ člověka, který by s oblibou kecal do života druhých. U své snachy Hanky (33) ale musím udělat výjimku. Ona je veganka, což je dnes celkem běžná věc. Trápí mě to, že svůj životní styl aplikuje i na dětech, tedy mých vnoučatech. A do toho už prostě mluvit musím.

Snacha žije zdravě

Když mi syn Tomáš (36) před deseti lety Hanku představoval, měla jsem z ní dobrý pocit. Udělala na mě veliký dojem. Její život měl řád. Zdálo se, že má i dobře srovnané priority. Na prvním místě měla zdraví. Dbala o sebe i Tomáše. Chodili společně cvičit, dobře a zdravě vařila. A já tak o něj nemusela mít strach.

Věděla jsem, že je roky vegankou a plně jsem to respektovala. Kdykoliv k nám měli přijet, vařila jsem pro ni zvlášť. Zatímco já krájela manželovi kachnu, ona si libovala v čočce a hromadě zeleniny. Ze začátku nám svoje názory trochu tlačila. Nedokázala pochopit, jak můžeme jíst mrtvé zvíře, které ještě ke všemu žilo v traumatizujících podmínkách.

S úctou k jejímu životnímu stylu jsem ji vždycky požádala, aby každá z nás dělala to, co uzná za nejlepší. Vím moc dobře, že si myslela své, ale do hlubších debat jsme nikdy nešly. Teď se situace mění. Hanka porodila dvě děti. Jsem pyšnou babičkou upovídaného Ríši (7) a veselé Kačenky (5). A mám o ně strach. Hned vám řeknu proč.

Vnoučata nesmí jíst maso

Myslím si, že dítě ve vývinu potřebuje pestrý a vyvážený jídelníček. A to takový, kde je maso, ryby, vajíčka a mléko. A přesně to je mým vnoučatům odepřeno. Hanka totiž trvá na tom, aby ji následovaly. Co jsou na světe, měly maso tak dvakrát. A to jenom proto, že Hanka zrovna nebyla doma a vařil Tomáš.

Když nám vyprávěl, jak za to dostal vynadáno, slíbila jsem mu, že s Hankou promluvím. Nechtěla jsem na ni útočit, ani ji poučovat. Jen jsem jí chtěla říct, jak moc je důležité, aby děti jedly maso. Jenže jsem se nesetkala s pochopením. Hanka na mě vyrukovala s tezí nehumánního zabíjení nevinných zvířat.

Vytasila se na mě se seznamem potravin, které hravě zastoupí maso v dětském jídelníčku. Možná má i pravdu, ale copak měl někdo jako dítě rád sóju, hrách nebo fazole? Ty děti to jedí s odporem. Ale musí, protože když neposlechnou, je zle. A tak do sebe ládují věci, ze kterých se jim zvedá žaludek. Nezbylo mi nic jiného, než s dětmi uzavřít dohodu.

Bojím se o zdraví svých vnoučat

Donutila jsem je lhát své matce. Když je s manželem máme třeba na víkend, uvařím jídla, která mají zakázaná. Dopřeju jim maso, vajíčka nebo kakao. To si vždycky libují, jak je to dobré. Co se týče Hanky, stále to nevzdávám. Snažím se jí stále dokola vysvětlovat, že nedělá dobře, když dětem odpírá maso a mléčné výrobky.

Vím, že bych ji měla respektovat, ale když jde o zdraví mých vnoučat, nemůžu mlčet. Podporu mám i u syna. Ten u své ženy usiluje o to samé. Věřím, že ji nakonec zlomíme a ona si připustí, že svým jednáním dětem spíše škodí.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Cukrářská hvězda Besky o toxickém prvním manželství: Otřesná životní zkušenost probíhala i během MasterChefa

Cukrářská hvězda Besky o toxickém prvním manželství: Otřesná životní zkušenost probíhala i během MasterChefa

Související články

Další články