Kopřiva se používá jako přírodní lék již více než 2000 let. Její zázračná semínka patří k superpotravinám, které působí proti vyčerpání i lámavosti nehtů. Nasušte si je do zásoby, skvěle chutnají nejen ve smoothie!
Každý bylinkář ví, že se kopřiva dvoudomá (Urtica dioica), nejznámější plevelná rostlina, která je pokryta malými žahavými chloupky, sbírá do poloviny května - konkrétně do svaté Žofie. Svátek této římské mučednice a křesťanky, jejíž život se datuje kolem roku 304, dává signál, že kopřiva již neobsahuje tolik účinných látek, ale spíš dusičnanů.
Když sběr kopřivy propásnete
Pokud jste tento termín nestihli, je tu možnost sběru takzvané otavové kopřivy, což znamená, že když staré kopřivy posekáte, vyrostou nové – a ty už pro léčebné účely vhodné jsou. Stejně jako semínka, která se sbírají od poloviny července do poloviny září (s ohledem na nadmořskou výšku). Znáte všechny důvody, proč se jimi zásobit?
Malá, ale mocná!
Kopřivová semínka obsahují karotenoidy, chlorofyl, nenasycené mastné kyseliny, vitaminy A, B, C a E, z minerálů pak draslík, vápník a železo. Podle lidových léčitelů i vědců působí proti stresu a únavě, podporují vitalitu organismu, posilují nehty a vlasy, zlepšují krvetvorbu, jsou prevencí ledvinových kamenů, ulevují při artritidě, zánětech močových cest i problémech s prostatou. Není na co čekat, tuhle lokální superpotravinu prostě musíte mít!
Semínka sbírejte v rukavicích
Vyberte si místo daleko od rušných silnic a cest, nasaďte rukavice, ať vás kopřiva nepopálí, a dejte se do práce. Kopřivu není nutné trhat, stačí ji naklonit nad připravenou nádobu a zelená semínka z ní vydrolit. Druhou možností je semínka z celé rostliny sdrhnout až po jejím usušení. (V tomto případě kopřivu zavěste.)
Sušte v tenké vrstvě a pozvolna
Čerstvá semínka přendejte do papírové krabice, hustého síta nebo na plech vyložený pečicím papírem a nechte je pomalu sušit na dobře větraném místě bez přímého slunečního světla (obvykle to trvá tři, čtyři dny). Občas je promíchejte. Usušená, křupavá semínka skladujte v uzavíratelné sklenici, ve které vydrží do další sklizně. Jelikož však jsou náchylná na vlhkost, ze sklenice je vždy odebírejte čistou a suchou lžící.
Užívejte působivého nutričního profilu i chuti
Semínka s ořechovou vůní se uplatňují ve studených i teplých jídlech, hodí se do smoothie, pomazánek či jogurtu, skvěle chutnají v salátech, omeletách i polévkách a představují skvělou alternativu dovážených chia, amarantových a jiných druhů semínek. Jejich další výhodou je, že nevadí ani těhotným ženám, kojícím maminkám a lidem užívajícím léky na ředění krve.
Zdroje informací:
www.ncbi.nlm.nih.gov
www.bylinkyprovsechny.cz