Bezový sirup představuje vzpomínku na dětství, protože nechyběl snad u žádné babičky. Jeho příprava je nesmírně jednoduchá a podle našeho receptu ho zvládne každý.
Květy bezu černého sbírejte pouze v čisté přírodě, nikdy ne u silnice. A vezměte si na to nůžky, protože čím méně budete bezem škubat, tím víc pylu se v květech uchová.
Jak připravit sirup z bezu
Bezový sirup je ideální osvěžení na horké dny. A pokud si ještě sklenici doplníte plátkem citrónu, několika lístky máty a ledem, osvěžení bude dokonalé. Na tento recept budete potřebovat:
- 25 květů černého bezu
- 1 bio citron
- 1 kg cukru (krystal nebo krupice)
Květy černého bezu přelijeme 1,5 l vody a přidáme na kolečka nakrájený citron bez jader. Povaříme a necháme 24 hodin vylouhovat. Poté šťávu přecedíme přes plátno, přidáme 1 kg cukru a zvolna chvíli povaříme.
Ihned plníme pomocí nálevky do čistých a nahřátých skleniček. Okraje skleniček ještě otřeme, zavíčkujeme a na cca 10 minut je otočíme dnem vzhůru. Pokud plníme do láhví, tak ty na 10 minut položíme. Bezový sirup je vhodné uchovávat v chladu a temnu.
Zdroj informací:
Toprecepty.cz: Bezový sirup
Zdroj fotografie:
se souhlasem Toprecepty.cz