Lasagne patří mezi klasiku italské kuchyně. Díky vrstvení různých ingrediencí vypadají lákavě a jsou opravdu chutné. Víte, jak je připravit? Zkuste návod, který vás provede krok za krokem.
Slovem lasagne se označují široké pláty těstovin, ale také pokrm, který vzniká střídáním vrstev těstovin s omáčkou z masa a bešamelem. Místo masa lze použít i cuketu nebo špenát. Díky tomu, že poslední vrstvu tvoří také sýr, budou lasagne mít hezkou krustu.
Jak se připravit mleté maso na lasagne
Tento recept se skládá z několika částí. Na přípravu masové směsi budete potřebovat:
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 400 g mletého hovězího masa (nebo směs)
- olej
- oregano a bazalka
- grilovací koření
- sůl
- mletý pepř
- kečup
- 1 plechovka loupaných rajčat
Na oleji osmažíme cibuli nakrájenou na kostičky a krátce orestujeme česnek nakrájený na plátky. Poté přidáme mleté maso a za stálého míchání a oddělování kousků od sebe ho necháme zatáhnout. Maso osolíme, opepříme a přidáme bazalku s oreganem.
Pak můžeme vmíchat kečup a rajčata z plechovky. Směs dochutíme grilovacím kořením a krátce povaříme.
Jak připravit bešamel
Bešamel je nedílnou součástí lasagní, ale používá se také na zapékání zeleniny. Jeho příprava není složitá, jen si vyžaduje trochu času a pozornosti. Připravte si:
- 50 g másla
- 50 g hladké mouky
- 500 ml mléka
- 1 špetka muškátového oříšku
- sůl
- mletý pepř
Rozpustíme máslo, přidáme hladkou mouku a uděláme jíšku. Když je jíška osmažená, přilijeme mléko, přidáme muškátový oříšek, sůl a pepř. Za stálého míchání vaříme do zhoustnutí, bešamel má mít konzistenci asi jako pudink.
Jak upéct lasagne
Nyní můžeme začít s vrstvením do zapékací mísy. Položíme vrstvu lasagní, na ně navrstvíme část masové směsi a vrstvu bešamelu. Poté opět těstoviny a postup opakujeme do spotřebování surovin.
Poslední vrstvou by mělo být maso a bešamel, který posypeme strouhaným sýrem. Lasagne pečeme při 180 °C asi 45 minut.
Zdroj informací:
Toprecepty.cz: Výborné lasagne
Zdroj fotografie:
se souhlasem Toprecepty.cz