Houby jsou základem mnoha báječných polévek, omáček a různých jídel. Zkusili jste někdy podusit houby s kuskusem? Recept je mimořádně jednoduchý a chutný.
Podle kulinářského webu Toprecepty.cz je kuskus slovo převzaté z berberského výrazu suksu a znamená spařenou a do kuliček tvarovanou krupici z pšenice, ječmene nebo prosa. V severní Africe se slovem kuskus označuje nejen krupice z pšenice, ale také hlavní chod. Je to podobné, jako když u nás svíčková je nejen maso, ale i pokrm.
Jak podusit houby s kuskusem
Nezapomeňte, že čerstvé houby stačí jen lehce oškrábat nožem nebo otřít od hlíny, rozhodně je nemyjte vodou. Na tento recept budete potřebovat:
- 2 hrsti směsi lesních hub
- 1 hrnek kuskusu
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- máslo
- olej
- 2 hrnky vývaru (vroucího)
- sůl
- drcený kmín
V kastrolku si rozpálíme olej a máslo v poměru 1:1 a dohněda orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme dva stroužky česneku nakrájené na tenké plátky a necháme je rozvonět. Pak do kastrůlku vhodíme očištěné a pokrájené houby, promícháme je a orestujeme.
Houby osolíme, posypeme kmínem a mírně podlijeme. Podle chuti přidáme lisovaný česnek a dusíme, dokud houby nebudou "na skus".
Přisypeme kuskus, dobře promícháme, odstavíme z plotýnky a zalijeme vroucím vývarem. Kuskus necháme pod pokličkou nabobtnat a vsáknout veškerou tekutinu. Poté podle potřeby buď přilijeme vývar, nebo ho necháme krátce odpařit. Houby s kuskusem ochutnáme a můžeme lehce osolit. Pak už jen přidáme sekanou pažitku nebo petrželku a můžeme podávat.
Zdroj informací:
Toprecepty.cz: Houbový kuskus
Zdroj fotografie:
se souhlasem Toprecepty.cz