Vepřové na houbách se silnou omáčkou je nestárnoucí klasikou české kuchyně. Základem jsou houby, které dodají jídlu nezaměnitelnou chuť. A víte, jaké maso je na tento recept nejlepší?
Když si budete chtít uvařit vepřové na houbách, sáhněte raději po pleci, plecku či ramínku. Všechny tyto názvy označují kus masa, který se nachází nad lopatkou. Má víc svaloviny a méně tuku, ale to vůbec neznamená, že by nemělo chuť.
Jak uvařit vepřové na houbách
Pokud ale plecko není zrovna váš oblíbený kus masa, na vepřové na houbách můžete klidně použít i pečeni či kýtu. Na tento recept budete potřebovat:
- 4 plátky vepřového masa
- čerstvé houby (nebo hrst sušených)
- 1 cibule
- 100 g anglické slaniny
- 1 lžička sladké papriky
- 1 lžíce mouky
- sůl
- mletý pepř
- olej
Na oleji lehce osmahneme anglickou slaninu, necháme zpěnit nakrájenou cibuli, přidáme plátky masa a zprudka je opečeme. Pak všechno osolíme, opepříme, posypeme paprikou a přidáme houby. Pokud máme houby sušené, předem je namočíme asi na hodinu.
Směs podlijeme a dusíme. Když maso změkne, vyjmeme ho ven. V malém množství vody rozmícháme mouku a omáčku zahustíme. Prošleháme a necháme provařit 20 minut i s masem. Vepřové na houbách podáváme s rýží nebo s knedlíkem.
Zdroj informací:
Toprecepty.cz: Vepřové na houbách
Zdroj fotografie:
se souhlasem Toprecepty.cz