Nejlepší martinské podkovy: Ořechovou náplň rohlíčků báječně dochutí med

Svátek svatého Martina, který se každoročně slaví 11. listopadu, ovlivňuje také to, co jíme. Obvykle se připravuje svatomartinská husa či svatomartinské rohlíčky. Zkuste si připravit kynuté rohlíky podle ověřeného receptu.

Jana Jánská
Jana Jánská 03. 11. 2023 15:00

Legenda praví, že svatý Martin proměnil podkovy svého koně na rohlíky, protože chtěl nasytit chudé. Dnes už na pečení svatomartinských rohlíčků, kterým se říká také martiny, podkovy či zahýbáky, naštěstí opravdové podkovy nepotřebujete. Jejich příprava je ale o něco složitější, než to měl kdysi vymyšlené svatý Martin...

Jak připravit těsto na svatomartinské rohlíčky

Když si chcete pochutnat, někdy je potřeba věnovat tomu trochu úsilí a času. Svatomartinské rohlíčky nejsou zrovna jednoduché, ale výsledek stojí za to. Na tento recept budete potřebovat:

  • 180 g vody
  • 1 žloutek
  • 250 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky
  • strouhaná citronová kůra
  • špetka soli
  • 1 vanilkový cukr (20 g)
  • 30 g cukru
  • 50 g změklého másla
  • 15-17 g čerstvého droždí
  • 1/2 vejce

Ve vlažné vodě rozmícháme droždí, přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto, které necháme hodinu kynout. Během kynutí těsto jednou nebo dvakrát propracujeme.

Těsto rozdělíme na třetiny, z každé uděláme velkou bulku a necháme 8-10 minut odpočinout. Rozkynuté bulky rozválíme na kruhové pláty a všechny rozřežeme na šestiny.

Náplň do svatomartinských rohlíčků

Zatímco těsto hezky kyne, můžete si připravit náplň do svatomartinských rohlíčků. Budete potřebovat:

  • 250 g mletých ořechů
  • 200 ml mléka
  • 50 g mletých nezdobených perníčků nebo piškotů
  • 50 g medu
  • 50 g cukru
  • 1-2 lžíce rumu
  • 1 bílek

Mleté ořechy spaříme vroucím mlékem, promícháme a spojíme s ostatními surovinami.

Jak upéct svatomartinské rohlíčky

Na širší část každého trojúhelníčku těsta uložíme náplň, těsto opatrně svineme a rohlíčky zahneme do podkovy. Osvědčený postup je lehce rozválet malým válečkem do stran širší stranu trojúhelníku těsta ještě před plněním a teprve pak uložit náplň. Rohlíčky jsou delší a jdou lépe ohýbat do podkov.

Hotové martiny uložíme na plech s pečicím papírem nebo fólií, necháme je ještě cca 30 minut dokynout. Potom je potřeme zbytkem vejce a můžeme posypat sekanými ořechy nebo mandlovými lupínky. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C asi 18-20 minut.

Zdroj informací:
Toprecepty.cz: Martinské podkovy - rohlíky, martiny, zahýbáky
Zdroj fotografie:
se souhlasem Toprecepty.cz

Související články

Další články