Dubajská čokoláda v podobě dezertu, račí polévka, pošírovaný sumec nebo smoukované škvarky. Za pár dní začíná světový festival Restaurant Week a ideální příležitost objevit nové chutě a podniky. Tříchodová menu od nejtalentovanějších šéfkuchařů můžete ochutnat za sympatických 490 korun včetně koktejlu.
Blíží se oblíbený světový gastro festival, který láká širokou veřejnost do přestižních českých restaurací. Přes osmdesát českých podniků nabídne od 19. března do 13. dubna 2025 tříchodová menu za dostupné ceny.
My si v redakci pomýšlíme na legendární račí polévku Zdeňka Pohlreicha v Next Door by Imperial, speciality ovoněné kouřem v River‘s smokelab a vanilkový trhanec z Karlínské HolKy. Kromě Prahy se do festivalu zapojila i další města – Ostrava, Brno a Plzeň.
Restaurant Week začíná
Heslem jarní edice festivalu je: BUĎ FOODIE! „Do restaurací tak chce přivítat i ty, kdo mají pocit, že polovinu jídelního lístku bez google nepřečtou, že se v luxusních menu nevyznají a nevědí, jak chutná lanýž. Restaurant week tak bude nejen průvodcem a zárukou kvality, ale také objevitelem nových podniků i v regionech,“ vysvětluje Anna Grosmanová, známá foodblogerka, která oblíbený festival přivedla do Česka.
Poprvé se Restaurant Week konal v roce 1992 a od té doby ho obvykle dvakrát ročně pořádají v New Yorku, Chicagu, Londýně a dalších městech evropských zemí, včetně Polska.
Podniky, které si zamilujete
Festival je skvělou příležitostí navštívit prvotřídní podniky, o kterých nevíte, nebo byste neměli odvahu do nich vstoupit. Jako třeba do experimentální restaurace River’s smokelab inspirovaná kouřem. Umí tady smoukovat nejen steaky, ale třeba i škvarky, burratu nebo čokoládu.
Dalším výjimečným místem je Next Door by Imperial, podnik Zdeňka Pohlreicha. Restaurace se špičkovou kuchyní i servisem nabízí ve festivalovém menu vyhlášenou račí polévku s Armagnacem a raviolkami.
Náš třetí tip je sladký a zavede vás k lávce, která vede z Holešovic do Karlína. Právě tady se nachází originální podnik Karlínská HolKa a její vyhlášený vanilkový trhanec s jablečným kompotem, kysanou smetanou a heřmánkovým medem.
Tříchodové menu za 490 a 790 korun
Dalším lákadlem jarního ročníku jsou hotelové restaurace. „Lidé nemají ponětí, jaké gastronomické klenoty se často skrývají právě v hotelích. Jenže lidé se mnohdy zdráhají překročit práh hotelu a restauraci navštívit,“ říká Nikol Pavlíčková z týmu festivalu Restaurant Week.
Stejně jako každý rok se můžete těšit na tříchodová menu v masové i vegetariánské verzi (za 490 nebo 790 korun + rezervační poplatek 24 Kč). Některé restaurace, podávají k menu ještě amuse bouche – malé potěšení od kuchaře. Stůl je potřeba si rezervovat dopředu přes web festivalu Restaurant Week.
Festivalová menu, která nabízí River's smokelab, Next Door by Imperial a Karlínská HolKa, si můžete prohlédnout v naší galerii