Dubajská čokoláda pobláznila během pár měsíců celý svět. Kdo ji neochutnal, jako by nebyl. Čokoládový zázrak s pistáciovou náplní je poměrně drahou záležitostí, ale připravit si ho můžete i doma. O recept na originální dubajské čokoládové pralinky se s magazínem Lifee.cz podělil kuchař a finalista show MasterChef Pavel Berky. A pojmenoval také, co stojí za tím neskutečným potěšením v puse.
Příběh dubajské čokolády se začal psát v roce 2021 v Dubaji. Britsko-egyptská podnikatelka Sarah Hamouda založila novou značku čokolád Fix Dessert Chocolatier a přišla s několika neobvyklými příchutěmi. O dva roky později si dubajskou čokoládu koupila influencerka Maria Vehera a stačilo jediné video, které při ochutnávání natočila. Na TikToku se stalo virálním hitem a dubajská čokoláda pobláznila celý svět.
Dubajská čokoláda v sobě ukrývá zelenou náplň vyrobenou z pistáciového krému, sezamové pasty tahini a opražených nudliček kataifi těsta. Na co dalšího se těsto v kuchyni využívá a co si o dubajském trendu myslí oblíbený kuchař Pavel Berky? Jeho recept na dubajské originální pralinky je jednoduchý a můžete s ním zabodovat nejen na Valentýna.
Pavel Berky o úspěchu dubajské čokolády
Dubajská čokoláda – proč se vlastně tak proslavila a co si o tomto trendu myslíte?
Novinky a inovace v oblasti čokolád nejsou úplně časté. Před pár lety to byla třeba ruby čokoláda, což je ale záležitost týkající se rovnou kakaových bobů, a nyní se jedná spíše o náplň. Je to něco nového, určitě tomu přidává i zajímavá vizuální stránka čokolády, která se rychle šíří na sociálních sítích.
Jaká z přísad dubajské čokolády dělá to neskutečné potěšení v puse?
Je to těsto kataifi, které v kombinaci s pistáciemi člověk může znát např. z baklavy. Zde je ale ještě opražené na másle, a tím získá příjemnou křupavost i uvnitř pistáciové náplně.
Řecké těsto kataifi vypadá na pohled trochu jako čínské nudle. Na co dalšího se v kuchyni používá a jaké má vlastnosti?
Jak jsem již zmiňoval – třeba na baklavu, ale vlastnostmi připomíná hodně filo těsto, akorát ve tvaru tenkých vlasů. A filo těsto už má použití mnohem širší. Převážně pak v řecké kuchyni, kde z něj připravují různé plněné sladké i slané pokrmy, koláče nebo dezerty.
Neslušely by čokoládě i nasekané pistáciové oříšky? Dají se přidat?
Určitě, zdobení je na každém z nás. Já jsem použil plátky jedlého zlata, ale určitě člověk může dozdobit různými potravinářskými barvami, nebo prachem z lyofilizovaného ovoce, ale také si třeba rovnou pohrát s čokoládou. Zkuste třeba bílou, mléčnou nebo ruby. Ale pistácie se určitě skvěle hodí v jakémkoliv provedení.
Recept na pralinky z dubajské čokolády
Na přípravu 15 kuliček budete potřebovat: 500 g hořké čokolády (pecičky),150 g těsta kataifi, 50 g másla, 220 g pistáciové pasty nebo pistáciového másla, 50 g sezamové pasty tahini.
Těsto kataifi nakrájejte na menší kousky. Ve velké pánvi rozehřejte máslo, těsto do ní přidejte a za stálého promíchávání ho orestujte dozlatova. Těsto by mělo být krásně křupavé. Poté ho z pánve přendejte na plech a nechte zcela vychladnout.
Vychladlé těsto dejte do mísy, přidejte pistáciovou pastu nebo pistáciové máslo, tahini a vše dobře promíchejte. Hotový krém dejte na minimálně 30 minut do mrazáku. Bude se s ním lépe pracovat. Když je těsto dostatečně ztuhlé, aby se z něho daly udělat kuličky, vyndejte ho a rukama vytvarujte malé kuličky. Rozložte je na plech s pečicím papírem, napíchejte do nich párátka či špejle a dejte do mrazáku zcela ztuhnout.
Dokonalá čokoládová poleva
Mezitím můžete začít s přípravou čokolády. Čokoládové pecičky vložte do misky. Do kastrolu dejte kousek vody a přiveďte ji k varu. Poté plamen ztlumte, aby voda příliš nebublala. Misku s čokoládou položte na kastrol a nechte čokoládu zcela rozpustit. Hořká čokoláda by se měla zahřát na 45-50 °C.
Po dosažení teploty misku s čokoládou z kastrolu sundejte a za stálého promíchávání ji vychlaďte na 29-31 °C. To je ideální teplota, se kterou můžete následně pracovat. Takto připravená čokoláda bude po vytuhnutí nádherně lesklá a křupavá.
Zmrzlé kuličky z mrazáku vyndavejte po jedné a postupně je namáčejte do čokolády. Zapíchněte je do nějakého podstavce (např. kusu polystyrenu) a následně je nechte v lednici zatuhnout. Tím bude vrstva čokolády rovnoměrná a tvar kuliček souměrnější.
Na dubajské pralinky i další sladká díla Pavla Berkyho se můžete podívat v naší galerii.