V zimě a chladných dnech přijdou vhod nejen poctivé vývary, ale také omáčky, které dovedou zahřát. Mezi ně patří i klasická křenová omáčka. S vařeným uzeným masem a knedlíkem to nebude mít chybu.
Křen má vysoký obsah vitamínu C, což z něj hlavně v zimě dělá skvělý doplněk stravy. Pokud vám vadí ostrá chuť křenu, můžete si jej nastrouhat s jablky nebo smíchat s medem. Pomáhá také s nemocemi dýchacích cest a usnadňuje vykašlávání.
Recept na křenovou omáčku
Tato česká klasika se nevaří tak často, jak by si zasloužila. A to je škoda, protože smetanová omáčka s čerstvým křenem je prostě báječná. Na tento recept budete potřebovat:
- 2 lžíce strouhaného křenu (nebo Krenex)
- 200 ml smetany na vaření
- 1 hrnek mléka
- 2 lžíce hladké mouky
- sůl
- ocet
- cukr
Do vroucího osoleného mléka vmícháme smetanu, ve které jsme rozmíchali hladkou mouku. Povaříme, dle chuti přikyselíme, osladíme a osolíme. Nakonec vmícháme buď nastrouhaný křen, nebo Krenex.
Křenovou smetanovou omáčku podáváme s knedlíkem a vařeným uzeným masem.
Zdroj informací:
Toprecepty.cz: Křenová omáčka
Zdroj fotografie:
se souhlasem Toprecepty.cz