Plněné piškotové koule v čokoládě? I kdybyste letos měli péct jen jeden druh cukroví, pusťte se do nich. Uvnitř jsou vláčné, jíst se dají už druhý den po upečení, a navíc uspokojí chutě všech generací.
Piškotové těsto je nedílnou součástí a základem nejen dortů, ale i rolád a různých druhů cukroví, kupříkladu kokosových špalíčků, piškotových kostek s oříškovou náplní nebo marcipánem či plněných piškotových koulí. Tohle těsto se nekypří a zároveň ani nekyne, ale má svoje zákonitosti.
Cukrářské triky na nejlepší piškotové těsto
Cukráři, kteří piškot mají vždy nadýchaný a vláčný, vycházejí z prověřeného pravidla. I se skořápkou zváží čerstvá vejce a podle gramáže odváží stejné množství mouky a cukru. Dokonalý piškot se také neobejde bez standardního postupu – žloutky a bílky zvlášť, přičemž obojí musí být důkladně vyšlehané, což není otázkou tří, čtyř minut, ale klidně i čtvrthodinky.
Vyšlehané žloutky a bílky se pak k mouce nepřimíchávají šlehačem, nýbrž ručně, třeba stěrkou. Pokud se na jakékoli cukroví z jemného piškotového těsta chystáte, zpracovávejte jej rychle, neboť dlouhým stáním padá a ztrácí lehkost, a při jeho pečení minimálně po dobu 15 minut neotevírejte troubu (vinou toho se sníží teplota a piškot klesne).
Plněné piškotové koule v čokoládě
Zatím si nevěříte natolik, abyste se pustili do něčeho většího? Tyhle plněné piškotové koule se vám určitě povedou!
Na jednu dávku budete potřebovat:
- 280 g moučkového cukru
- 5 žloutků z velkých vajec velikosti L
- 420 g hladké mouky
- 1 zarovnanou lžičku amonia (cukrářského droždí)
- zhruba 4 lžíce vlažné vody
Náplň a zdobení:
- 2-3 tekuté šlehačky
- čokoláda na vaření
- 70 g 100% tuku
- kokos nebo strouhané oříšky
Jak na to? Žloutky s cukrem utřete do pěny, přidejte ostatní ingredience a vypracujte těsto tuhé asi jako na nudle. Vyválejte placku silnou cca 4-5 mm a malým kulatým vykrajovátkem vypichujte kolečka. Ty pečte dorůžova na tukem potřeném plechu v troubě předehřáté na 200 °C. Ihned po vytažení z trouby do každého kolečka zespoda lžičkou vydlabejte důlek (neztrácejte čas, kolečka musí být horká).
Až po tomto kroku zchladnou, naplňte je vyšlehanou šlehačkou bez cukru a vždy poslepujte dva kusy k sobě. Kolečka máčejte v čokoládové polevě, pak i v kokosu nebo oříškách. Uchovávejte v chladu a klidně už druhý den svůj výtvor ochutnejte. Korpusy díky náplni zvláční.
Tip redakce: Přes svátky nestíháte? Toužíte-li po cukroví, které bude hotové ještě rychleji, vyzkoušejte cikánské cukroví!