Pokáč nám popsal, jak se dal dohromady s olympioničkou Eliškou Klučinovou: Nejdřív mi dělala řidiče, potom otěhotněla

Pokáč nám popsal, jak se dal dohromady s olympioničkou Eliškou Klučinovou: Nejdřív mi dělala řidiče, potom otěhotněla
Zdroj: Se souhlasem ReadHead Music
Oblíbený písničkář Pokáč neboli Jan Pokorný prozradil magazínu Lifee, jak se seznámil s manželkou Eliškou.Eliška Klučinová (dnes již Pokorná) je dvojnásobnou olympioničkou, věnovala vrcholově se víceboji.Eliška a Honza si řekli své ano v roce 2021.Oblíbený písničkář Pokáč právě poslal do světa nový singl Solitaire.+ 12 fotek+ 13 fotek

Oblíbený písničkář Pokáč (34) dnes vydává nový singl Solitaire. Ve videoklipu si zahrál společně se svojí manželkou Eliškou, o které jste možná nevěděli, že je dvojnásobnou olympioničkou. "Začala se mnou jezdit po koncertech a já jsem tenkrát sháněl řidiče. Tak jsem si našel manželku," vtipkuje v našem rozhovoru muzikant a táta dvou malých kluků. K čemu své syny vede a jak si vysvětluje, že jeho tvorbu milují právě děti?  

Markéta Behinová
Markéta Behinová 06. 09. 2024 09:30

Český písničkář Pokáč se těší velké oblibě mezi posluchači napříč generacemi a je známý především svými vtipnými texty ze života. Za svou poslední desku Rodinné album získal hned dvě zlaté desky a zlaté ocenění převzal minulý týden na vyprodaném koncertě v rámci Prague Open Air v Ledárnách Braník. Pokáč je jak TIESTO. V Česku neexistuje skoro nikdo, kdo by ho neznal,“ uvedl jeho vydavatel Libor Červinka.

Před vystoupením si s Pokáčem popovídala šéfredaktorka Lifee.cz a zajímalo jí nejen, jak jde dohromady spojení muzikant a vrcholová sportovkyně. Pokáč neboli Jan Pokorný je otcem dvou malých kluků Tobíka a Tedíka. Právě děti tvoří podstatnou část jeho fanouškovské základny, přesto že jsou v nich často explicitní výrazy. Je právě to důvodem?

Pokáčova první píseň se jmenovala Zima

Jaká byla vaše první písnička? A co bylo impulsem, že jste ji složil?
Moje první písnička se jmenovala Zima. Napsal jsem ji někdy v roce 2008 nebo 2007, když byla hrozná zima. Asi o půl roku později jsem ji zahrál spolužákům na školním výletě v Itálii a všichni z ní byli hrozně nadšený. Bavilo mě, že mi tleskali. A tak jsem si řekl, že zkusím i další. Myslím, že je do teď Zima k dohledání na Brain Zonu.

Vy jste původně softwarový inženýr, vystudoval jste ČVUT. Chtěl byste se k téhle profesi někdy vrátit?
Zatím o tom neuvažuju. Teď se naplno živím muzikou a jsem za to rád. Ale v IT by mi bylo taky dobře. Takže spíš kdyby mě a lidi muzika přestala bavit, tak bych byl naprosto spokojenej ajťák.

Kolik času trávíte dneska u počítače?
U počítače vlastně už moc ne. Když už tak na telefonu, protože člověk vyřizuje různý věci, sociální sítě a tak. Počítač otevírám, když potřebuji upravit nějakou grafiku, nebo třeba sestříhat video. Takže pár hodin týdně.

Takže nemáte nadupanej komp, s grafikou jak svině a hafo games v tom? Jak zpíváte v písničce Vymlácený entry.
Ne, vůbec. Už dávno nehraju. Už mám počítač jen jako nástroj na práci, na hry nezbývá čas. Pořídil jsem si děti, takže mám smůlu.


Mám rád, když se písnička líbí na první dobrou, říká Pokáč

V písničkách glosujete obyčejná témata ze života, občas se tam objevují i sprosté výrazy nebo prohlášení typu: holky to mají lehčí, či měl by se vykácet les. Občas vás rodiče za to hejtují. Přemýšlíte, když ty texty skládáte, jaký budou mít vliv na děti?
O tom nepřemýšlím. Přemýšlím o tom, jestli mě to baví, nebo ne. Děcka to často chápou a pokud ne, tak jim to rodiče mají vysvětlit. A když to nechápou rodiče, tak to už není můj problém.

Je to nadsázka a nejste dětský písničkář. Ale čím si to vysvětlujete, že máte právě tolik dětských fanoušků. Není to právě těmi sprosťárnami?
Vůbec nevím. Ale může to být kombinace toho, že ta hudba je i nějakým způsobem chytlavá. Já jsem vždycky měl rád chytlavý písničky. Spousta lidí se vyžívá v tom, že písnička je těžká na poslech a to mě nikdy nebavilo. Já mám rád, když se mi písnička líbí na první dobrou. Ale taky se snažím psát trošku jinak, třeba než píšou ostatní. Takže je možný, že mě ty děcka berou jako toho, kdo jim říká pravdu.


Vícebojařka Eliška Klučinová mu pomáhala s prodejem triček

Jaké písničky zpíváte svým dětem doma?
Často improvizujeme a vymýšlíme na místě, ale mají rádi i nějaký z mých rychlovek – třeba Patrika Schicka a Jede vláček. A jinak si čteme básničky, říkánky, povídky, pohádky. Když třeba zkouším něco hrát na kytaru, tak do kytary začnou řezat a pak se mlátit navzájem, takže na kytaru zatím úplně nehrajou.

Vaše manželka je dvojnásobná olympionička, vícebojařka Eliška Klučinová (dnes již Pokorná). Jak jde dohromady spojení muzikant a vrcholová sportovkyně?
Když jsme se dali dohromady, teď to bude 6 let, tak ona už v tu chvíli byla na sklonku kariéry. Měla zranění a už jí to asi zase tak nebavilo. Začala se mnou jezdit po koncertech, já jsem tenkrát sháněl řidiče. Tak jsem si našel manželku a ta mi teda řídila a prodávala trička. Měli jsme takový rodinný byznys, asi rok nám to vydrželo. Pak otěhotněla, tak už se jí nechtělo. Ale bylo to hrozně fajn. Ona má ráda muziku, já mám rád sport a myslím, že si v tom rozumíme.

Pokáč je otcem dvou synů

A začal jste po jejím boku víc sportovat, nebo jste byl vždycky sportovní typ?
Ona měla vždycky ráda muziku a já zase sport. Ale určitě je sportovnější než já. Mě třeba nikdy nebavilo běhat, ale když jsem pak chodil běhat kolem lesoparku Hvězda s olympijskou účastnicí, tak mi to dávalo větší motivaci.


Máte dvě děti. Jak jsou staré?
Tobíkovi budou v říjnu dva. Tedíkovi je tři a půl a začal chodit do školky.

Co považujete ve výchově za důležité, co jim jako táta chcete předat?
Snažím se to dělat jak nejlíp můžu. Nelhat jim, chválit je, když si to zaslouží a naopak je pokárat, když si to zaslouží. A být jim co nejlepším vzorem, i když leckdy je to těžký. A myslím, že je důležitý říkat jim, že se máme rádi, že to je potřeba.


Co byste vzkázal dětem, které doma brnkají na kytary a ukulele a chtějí být slavné jako vy?
Dělejte, co vás baví a nikdy se nenechte odradit.

Fotografie z natáčení nového videoklipu s manželkou Eliškou najdete v naší galerii.

Karel Voříšek je s partnerem Vladimírem Řepkou přes 20 let: Byl jsem jím tak okouzlen, že jsem ho málem přejel na přechodu

Karel Voříšek je s partnerem Vladimírem Řepkou přes 20 let: Byl jsem jím tak okouzlen, že jsem ho málem přejel na přechodu

Související články

Další články