Sezona rybízu nám přináší spoustu potěšení. Jedním z nich je zasněžená rybízová buchta, rychlý a chutný recept, který si určitě zamilujete.
Sezona rybízu obvykle trvá od konce června do začátku srpna. Podle kulinářského webu Torecepty.cz rybíz trháme i se stopkami a obereme ho až doma. Má to několik výhod. Z plodů zbytečně neodtéká šťáva a navíc je na stopkách můžeme krátkodobě skladovat. Ideálně v lednici. Sklízíme pouze dobře vyzrálý rybíz.
Jak upéct buchtu s rybízem
Pokud hledáte jednoduchý a chutný recept s rybízem, zkuste upéct zasněženou rybízovou buchtu. Na těsto budete potřebovat:
- 2,5 hrnku polohrubé mouky
- 3/4 hrnku cukru moučka
- 3/4 hrnku oleje nebo rozpuštěného tuku
- 1 kypřicí prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 4 žloutky
- 3/4 hrnku mléka (dle potřeby, aby vzniklo tužší těsto, které se dá dobře rozetřít na plech)
Žloutky trochu utřeme s cukrem a vanilkovým cukrem, postupně přiléváme olej, mouku smíchanou s kypřicím práškem a mléko.
Těsto rozetřeme na plech vymazaný tukem a vysypaný hrubou moukou nebo na plech s pečicím papírem. Podle toho, jak to máte ve zvyku.
Nyní si připravíme vrchní vrstvu, na tu budeme potřebovat:
- 4 bílky
- 3/4 hrnku cukru
- 0,5 l rybízu
Na těsto natřeme ušlehaný sníh ze 4 bílků, do kterého jsme přidali nejdříve cukr a potom opatrně rybíz.
Pečeme zvolna v předehřáté troubě. Propečení kontrolujeme špejlí, kterou zapíchneme do moučníku. Po vytažení musí být suchá.
Zdroj informací:
Toprecepty.cz: Zasněžená rybízová buchta
Zdroj fotografie:
se souhlasem Toprecepty.cz