Ty nejpoctivější a nejkvalitnější tuzemské potraviny se letos už pošestnácté snažili vybrat odborníci v rámci soutěže Česká Chuťovka. V novinářské porotě u toho v Národním zemědělském muzeu nechyběla ani šéfredaktorka magazínu Toprecepty.cz Šárka Adámková.
Českou Chuťovku, tedy tuzemské potraviny, které nejlépe splňují nároky na kvalitu a chuť, volí porota složená z renomovaných potravinářských odborníků v celkem deseti kategoriích. Na své si tak přijde pečivo, maso, mléčné výrobky, ale třeba i pivo nebo víno. Letos se prestižního ocenění v hojné míře dočkaly zejména masné výrobky.
Bodovaly i višňové knedlíky s kokosem
Mezi výrobci pak uspěly Kostelecké uzeniny, Olma, Globus, Kaufland či Albert, ale dostalo se i na menší firmy, například Knedlíky Láznička. Jejich šéfkuchař Petr Kosiner letos uspěl hned se dvěma druhy knedlíků - slaným se smetanovou houbovou omáčkou a dezertním višňovým s kokosem.
"Jde o tvarohový knedlík obalený v kokosu, uvnitř něhož je višeň tři měsíce naložená v 60 % patnáctiletém rumu. Ke knedlíku dáváme půl hodiny dělaný rozvar z višní, k němu přidáváme višňový džem z 80 % ovoce a je to zalité rumem z višní, jež zbyly z knedlíků,“ vysvětlil šéfkuchař.
Šárka Adámková s kolegy ocenila tři produkty
Na své si během soutěže přišla také novinářská porota, jejíž členkou byla mimo jiné šéfredaktorka magazínu Toprecepty Šárka Adámková. Ta se svými kolegy musela ochutnat a zhodnotit celkem dvanáct produktů a určit, kterým udělí status České Chuťovky. Cti se nakonec dostalo Tlačence výběrové z uherskobrodské rodinné firmy VOMA, Koláči svátečnímu – borůvkovému z pekařské výroby Globus a Dezertu do misky Schwarzwald z Jizerských pekáren.
Jak to na soutěži Česká Chuťovka vypadalo, se můžete podívat ve fotogalerii.