Datum 11. listopadu je v kalendáři pevně spojeno se svatým Martinem. Husa, víno, tradice a pranostiky. O tom jste už jistě četli. Pojďte se s námi dnes podívat za hranice naší země... Jak se tento svátek slaví u našich sousedů?
Svatý Martin z Tours byl římský voják, poustevník a biskup. Ačkoli nepatří mezi mučedníky, katolická církev ho prohlásila za svatého. Považuje se za zakladatele prvních klášterů na francouzském území. Ve své misijní činnosti se snažil obracet pohany ke křesťanství. Bohužel k tomu ale někdy používal i násilí.
Polsko slaví státní svátek
V Polsku je 11. listopad národním dnem nezávislosti. Svátek se tak slaví především v Poznani, kde se konzumuje speciální pokrm - tak zvaný rogal świętomarciński, tedy rohlíček plněný bílým mákem a mandlovou pastou. Legenda praví, že tato tradice připomíná sen jednoho poznaňského pekaře, v němž Martinův kůň ztratil zlatou podkovu. Následující den muž napekl pečivo ve tvaru podkovy a rozdal je chudým.
V současnosti je konkurence mezi jednotlivými výrobci opravdu tvrdá. Rogal je navíc registrován pod chráněným označením původu Evropské unie a oficiální certifikát vlastní jen hrstka pekařů. Oslavy v Polsku také doplňují koncerty a průvody. Kromě sladkého pečiva se jedí samozřejmě i různé pokrmy z husího masa.
V Německu se jde do lampionového průvodu
V Německu v den svátku sv. Martina holdují zapalování ohňů (Martinsfeuer). V předvečer svátku si také užijí i děti, a to v průvodu zvaném Laternelaufen. Nesou lucerny, které si vyrobily ve škole, a zpívají svatomartinské písně. Procházka začíná obvykle u kostela a končí na náměstí. Děti doprovází muž na koni. I zde se zapalují ohně a rozdávají preclíky.
V Porýní se dodržuje podobný zvyk, jen s tím rozdílem, že dětí chodí po domech a koledují. Původ lampionového průvodu je poněkud nejasný, pro některé je to ale bezpečnější náhrada za zapalování ohňů. Každopádně světlo jako takové má představovat naději, kterou svatý Martin přinášel chudým svými dobrými skutky.
Rakousko peče husu
V Rakousku se svátek svatého Martina slaví podobně jako v Německu. I tam chodí děti v lampionových průvodech. Na festivalu zvaném Martiniloben, což je vlastně oficiální zakončení vinařského roku, se pořádají umělecké výstavy, ochutnávky vín i živá hudba. Tradičním pokrmem je pečená husa.
Na Slovensku jsou vyhlášené lokše
Na území dnešního Slovenska se jméno svatého Martina objevuje jako druhé nejčastější mezi názvy měst odvozených od jmen světců. V bratislavské diecézi se každý rok pořádá charitativní svatomartinská sbírka.
Pečená husa a svatomartinské víno jsou populární stejně jako u nás. Snad největšími odborníky na výrobky z husího masa jsou obyvatelé vesnice Slovenský Grob. Obci se také někdy přezdívá hlavní město husích chodů. Velmi oblíbené jsou rovněž i místní husí lokše.
Zdroje informací:
Wikipedia.org: Oslavy svátku svatého Martina v Evropě, St. Martin's Day