Existuje mnoho důvodů, proč byste měli pravidelně zařadit do svého jídelníčku obiloviny. Ať už v podobě kaší, naslano i sladko, tak i jako přílohy plní svou funkci zdravých potravin dokonale.
Kaše z obilovin
V podzimním období jsou ideální kaše z obilovin. Během chladnějších dní dobře zahřejí organismus. Navíc jejich příprava nezabere moc času a způsobují pocit sytosti ještě dlouho po snědení.
Kukuřičná kaše
Vyrábí se z kukuřičných zrn a obsahuje na rozdíl od jiných obilovin méně vlákniny a minerálů. Je ale lehce stravitelná a nevyvolává alergické reakce. Je bohatým zdrojem sacharidů a vitaminů skupiny A. Je vhodná pro přípravu koláčů, zapékaných jídel a houbových omáček.
Kuskus
Je to světle žlutá drobná obilovina, která vznikla z pšenice durum. Obsahuje více bílkovin a sacharidů, ale méně vlákniny než jiné obiloviny. Ideálně se hodí do dezertů a v kombinaci s jogurtem, džemem, sezonním ovocem, ale i naslano se zeleninou nebo rybou.
Quinoa
Tato superzdravá potravina je velmi podobná bílé rýži. Je plnohodnotným zdrojem bílkovin a mastných kyselin. Má antioxidační účinky a neobsahuje lepek. Používá se k přípravě koláčů, do salátů, polévek i gulášů. Můžete si ji však dopřát i jako přílohu k masu.
Bulgur
Získává se z vařených, vysušených a rozdrcených zrn tvrdé pšenice. V kuchyni se využívá jako příloha k masu, ale i do salátů a můžete s ním i péct.
Pohanka
Existuje pražená i nepražená. Obsahuje vysoký podíl antioxidantů, vitaminů skupiny B a neobsahuje lepek. Skvěle se hodí k zeleninovým a houbovým omáčkám a masu. Můžete z ní však upéct i chutné placky nebo chléb.
Ječná kaše
Vyrábí se z ječmene a obsahuje vlákninu, která snižuje hladinu cholesterolu. Má široké využití v kuchyni. Je vhodná v kombinaci se sezonní zeleninou, gulášem, omáčkami. Lze ji přidat i do polévek pro zahuštění. Obsahuje však mnoho lepku, nesmí ji tedy konzumovat celiaci.