Sezona jahod se už je v plném proudu. Když se rozhodnete vyrazit na samosběr, kilogram jahod letos pořídíte již za 65 korun, ale většinou jsou 10-15 korun dražší. A pokud je nesníte čerstvé, zkuste lahodný recept na jahodový koláč s pudinkem a šlehačkou.
Sezona jahod už konečně začala. Pole jsou po vydatných deštích vysušena a nic nám nebrání v tom, abychom na ně vyrazili. Pojďte se s námi podívat, kde už probíhá samosběr a kolik zaplatíte za kilogram chutných jahod.
Kam vyrazit na samosběr jahod
Ve středočeské obci Vraňany je Farma Hanč, kde samosběr probíhá od 7. do 18. hodiny a za kilo jahod zaplatíte 80 korun. Můžete použít vlastní nádoby, nebo si přikoupit košík. A nestyďte se ochutnávat, ať víte, co si přinesete domů. Můžete si je samozřejmě koupit v již připraveném košíku, ale kilogram pak vyjde na 150 korun. A pokud jde o to hlavní lákadlo, tím je odrůda Karmen s chutí a aroma lesních jahod.
V Jahodárně Olomouc, která se nachází v obci Slavonín, drží ceny jahod už třetím rokem na stejné úrovni. Pokud vyrazíte na samosběr, zaplatíte za kilogram 75 korun. Na pole vás pustí každý den v čase 8-18 hod.
Ve Velkých Bílovicích na Břeclavsku vyjde kilo jahod na 75 korun, tedy stejně jako loni. Jednu z nejnižších cen letos nabízí Farma Měšťánek v Bochoři na Přerovsku, za kilogram vlastnoručně nasbíraných jahod zaplatíte 65 korun. Farma je ale otevřena jenom tři dny v týdnu. Samosběr začíná v šest ráno a končí až tehdy, když už není co sbírat.
Jak na samosběr jahod
Pokud se chystáte sbírat jahody vlastními rukama poprvé, není se čeho bát. Přinášíme několik tipů, které vám to usnadní. Na farmách je často možné zaplatit za nasbírané jahody pouze v hotovosti. Připravte si také nějaké nádoby, do kterých budete jahody sbírat. Ty vám předem odváží a pak je budou vážit naplněné. Podle toho zaplatíte. Přímo na místě si ale můžete pořídit i hezké košíky na jahůdky.
Důležitá je také jedna věc - děti rozhodně berte sebou. Bude to pro ně báječný zážitek. Jen je možná bude potřeba trošku krotit, aby nepošlapaly záhony. Nezapomeňte si ovšem předem ověřit, jestli je farma v daný den otevřena. A podívejte se také na počasí. Jahody se někdy dají sbírat za každého počasí, jen tomu přizpůsobte obuv a oblečení.
Nejlepší recept na jahodový koláč s pudingem a šlehačkou
Jahody jsou samozřejmě nejlepší čerstvé. Ale pokud si jich domů přinesete moc, zkuste je zužitkovat třeba v koláči s pudinkem a šlehačkou. Tento recept se skládá z několika částí. Nejdříve si dejte bokem čerstvé jahody, jahodový džem, 1 šlehačku Rama crémefine a čokoládu na nastrouhání. Použijete je na dokončení koláče.
Pak si připravte těsto, na které budete potřebovat 3 vejce, 3 lžíce cukru krupice a 3 lžíce polohrubé mouky. Vejce ušleháme s cukrem do pěny a pak lehce zamícháme mouku. Těsto vylijeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C přibližně 10-12 minut. Po upečení ještě teplý piškot potřeme džemem, nejlépe jahodovým.
Než se piškot upeče, uvaříme si puding, na který budeme potřebovat:
- 400 ml mléka
- 1 vanilkový puding
- 1 vanilkový cukr
Podle videa v úvodu článku uvaříme puding a ještě teplý ho nalijeme na piškotový plát s džemem a zatlačíme do něj přepůlené čerstvé jahody. Necháme vychladnout a nakonec na celý povrch naneseme ušlehanou Rama crémefine, kterou můžeme dle chuti ještě přisladit, případně dozdobit strouhanou čokoládou. Jahodový koláč s pudingem a šlehačkou necháme alespoň 2 hodiny uležet v chladu. Bude nejen chutnější, ale také se lépe krájí.
Zdroje informací:
Toprecepty.cz: Jahodový koláč s pudingem a šlehačkou
Hanacka.drbna.cz: Sezóna samosběru zahájena. Zájem o jahody i jejich ceny zůstávají stejné, shodují se zemědělci
Zdroj fotografie:
se souhlasem Toprecepty.cz