Únor v kuchyni: Potěšte své miláčky valentýnským Míša dezertem ve skleničce, chystat můžete i masopustní dobroty

Únor je v kuchyni poměrně pestrý. Připravujeme se na Valentýna, což znamená zejména sladké dobroty pro ty, které máme rádi. A pak je tady Masopust a jeho typické pochoutky, které lze vykouzlit i v paneláku.

Jana Jánská
Jana Jánská 07. 02. 2025 14:00

Svátek sv. Valentýna, patrona zamilovaných, se každý rok slaví 14. února. Je to příležitost připravit našim nejmilejším něco, na čem si pochutnají. Zkuste třeba báječný Míša dezert ve skleničce. Oblíbeným motivem je srdce a typickou barvou výrazně červená. Tuto barvu můžeme zakomponovat do dobrot pro muže i pro ženy.

Nejlepší recepty na Masopust

V únoru probíhá také masopustní období, které vrcholí až na začátku března. Z vepřového masa se připravují typické pochoutky jako jsou jitrnice, jelita, prejt, sádlo a škvarky, guláše a polévky, vepřový ovar, tlačenka i uzené. Některé z těchto dobrot lze připravit i v panelákovém bytě, ze surovin, které si koupíme u řezníka.

Masopustní koblihy na různé způsoby

Typickým masopustním moučníkem jsou koblihy. Jedná se o sladké pečivo z kynutého těsta, které se připravuje ve tvaru mírně zploštělé koule. Po vykynutí se obvykle smaží na tuku nebo také peče v troubě.

K plnění koblih se používá marmeláda, po usmažení se obalují v moučkovém cukru. Kromě kynutého těsta se používá i těsto kypřené práškem do pečiva, případně tvarohové a jogurtové, nebo těsto ze špaldové mouky.

Související články

Další články