Zeleninu bychom měli konzumovat celoročně. Co ale dělat v zimě? Pomůžou zásoby z mrazáku nebo nakličování. Díky tomu můžeme i v zimě obohatit svůj jídelní lístek o pažitku, řeřichu a různé bylinky.
Zelenina je nejen zdravá, ale také chutná. Zejména když víte, jak s ní v kuchyni pracovat. Ve spolupráci s kulinářským magazínem Toprecepty.cz jsme připravili několik tipů, jak na zeleninu v zimě.
V zimě potěší zelenina z mrazáku i ze zahrady
Zelenina je důležitou složkou našeho jídelníčku v průběhu celého roku. V zimě můžeme sáhnout po zásobách, které jsme si dali do mrazáku, abychom měli později z čeho vařit. Navíc jsou obchody plné zeleniny, kterou naše babičky měly k dispozici jen během sezóny.
A to není všechno. I v zimě můžeme sklízet ze zahrady. Jedná se především o mrazuvzdornou růžičkovou kapustu nebo kadeřávek, zimní pórek a topinambury...
Doma vypěstujeme řeřichu, tymián a rozmarýn
Období bez čerstvých vitamínů z přírody už začíná být dlouhé, ale i v domácích podmínkách lze něco pěstovat. Nakličování je oblíbenou a stále rozšířenější činností, nakličovací nádoby se dají běžně koupit, ale vystačíme si i s běžným kuchyňským vybavením.
Pěstování řeřichy je také poměrně snadné, jemné rostlinky použijeme ke zdobení jídel, především namazaných krajíců. Pažitka za oknem je nejen pěkná, ale také praktická, stejně tak můžeme pěstovat bazalku, petrželku a další bylinky, jako je třeba rozmarýn a tymián, které se skvěle hodí na rump steak...