Populární švédské masové kuličky lze připravit i v bezmasé variantě, kterou vykouzlíte z tempehu, ale použít lze také hnědou rýži. Recept plný živin navíc obsahuje vlašské ořechy a zelenou čočku.
Tempech pohází z Jávy a zjednodušeně řečeno vzniká z uvařených sójových bobů, které projdou fermentací. V průběhu tohoto procesu se boby spojí a vznikne pevná bílá hmota.
Jak připravit bezmasé švédské kuličky
Pokrm, bez kterého se neobejde žádná návštěva známého obchodního domu s nábytkem, doznal i exotičtější variace. Zkuste si připravit bezmasé švédské kuličky. Na tento recept budete potřebovat:
- 250 g uzeného tempehu (příp. 1 hrnek uvařené hnědé rýže, pokud chcete soyfree kuličky)
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 najemno nakrájená cibule
- 2 rozmačkané stroužky česneku
- 400 g vařené zelené čočky (či 1,5 konzervy čočky Bonduel)
- 1 hrnek opražených vlašských ořechů
- 0,5 hrnku polohrubé mouky
- 1 lžička sušené bazalky
- 1 lžička soli
- mletý pepř
Cibuli osmahněte na oleji mírně dohněda, přidejte česnek a ještě chvilku smažte. Přendejte do mixéru, přidejte všechny ostatní ingredience a párkrát zapulzujte, dokud se nevytvoří konzistentní hmota. Pokud se vám podaří rozmixovat směs úplně dohladka, což není úplně žádoucí, přidejte ještě trochu nadrobno nasekaného tempehu, ořechů a čočky.
Rukama tvarujte menší kuličky a smažte je. Poté nechte kuličky okapat na papírových ubrouscích a podávejte s brusinkovou marmeládou nebo dobrou hořčicí.
Zdroj informací:
Toprecepty.cz: Bezmasé švédské kuličky
Zdroj fotografie:
se souhlasem Toprecepty.cz