Buřtguláš je oblíbenou nejen letní pochoutkou, kterou si občas dopřeje každý z nás. Dobrou zprávou je, že se dá dělat i v biokvalitě.
Příprava takového výživově hodnotného guláše vám zabere 45 minut a je velmi snadná. Od klasického receptu se liší jen původem jednotlivých ingrediencí.
Bio buřtguláš
Budete potřebovat: 2 lžíce olivového oleje NP Bio, 600 g zbylých špekáčků NP Bio, 2 cibule NP Bio, 4 stroužky česneku NP Bio, 2 lžičky kmínu, 2 lžíce sladké mleté papriky, 3 lžíce hladké mouky NP Bio, 1 kostku zeleninového bujónu NP Bio, 600 g brambor NP Bio, 1 lžíci majoránky, sůl, pepř
Příprava: V kastrolu rozpalte 2 lžíce oleje. Nakrájejte 600 g opečených nebo grilovaných špekáčků z předešlého dne na kousky a opečte je ze všech stran. Pak je vsypte do mísy a nechte stranou. Obě cibule očistěte a nakrájejte na kostičky. Orestujte v kastrolu po špekáčcích dozlatova.
Očistěte 4 stroužky česneku, nakrájejte je na plátky, přisypte k cibuli a znovu restujte. Do kastrolu vsypte 2 lžičky kmínu, 2 lžíce mleté papriky a 3 lžíce hladké mouky. Vše promíchejte a lehce orestujte. Vše zalijte 1,2 l vody a přiveďte k varu. Pak vhoďte kostku zeleninového bujónu a dobře promíchejte, až se rozpustí.
Očistěte 600 g brambor a nakrájejte je na kostky. Vsypte je do guláše spolu s orestovanými špekáčky a nechte jemně probublávat po dobu 20 minut. Stáhněte buřtguláš z plotny, vsypte do něj lžíci majoránky promnuté mezi prsty, osolte, opepřete a můžete podávat. Dobrou chuť!
Zdroj receptu: Albert