Blíží se vám oslava a chcete na ni něco speciálního? Vyzkoušejte bio špaldový dort s banány a borůvkami. Nejen skvěle vypadá, ale také potěší chuťové pohárky.
K tvorbě tohoto skvostu budete potřebovat jen trochu zručnosti a času. Příprava totiž není nijak náročná a poradí si s ní i cukrářští začátečníci. Tak s chutí do toho!
Bio špaldový dort s banány a borůvkami
Na 1 dort budete potřebovat: 400 g banánů NP Bio, 400 g špaldové mouky NP Bio, 150 g třtinového cukru NP Bio, ½ lžičky jedlé sody, ½ lžičky kypřicího prášku, 3 vejce NP Bio, 500 g mascarpone, 400 ml smetany ke šlehání (30 %), 2 lžičky javorového sirupu NP Bio, 125 g borůvek NP Bio, 2 snítky čerstvé máty
Příprava: Banány rozmixujte na pyré a dejte stranou. V míse metličkou smíchejte mouku, cukr, sodu a kypřicí prášek. Přidejte vejce, banánové pyré a vymíchejte na hladké těsto. Těsto vlijte do dortové formy o průměru 23 cm vyložené pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C 40 minut. Před vyndáním z trouby zkuste do těsta zapíchnout špejli, pokud zůstane čistá, máte upečeno.
Korpus vyndejte z trouby a nechte zcela vychladnout na mřížce. Po vychladnutí ho rozkrojte podélně napůl. Do mísy dejte mascarpone, vlijte šlehačku, sirup a vyšlehejte ručním šlehačem na krém. Odeberte třetinu krému a natřete ji na spodní polovinu korpusu. Další třetinou potřete vrch horní poloviny dortu a poslední třetinou obmažte dort kolem dokola. Dort ozdobte omytými borůvkami a lístky máty.
Zdroj receptu: Albert