Grilovací sezona je v plném proudu. Co takhle místo obligátního steaku, klobásek či zeleniny vyzkoušet ćevap se sýrem?
Ćevap pochází z Balkánu a za národní pokrm ho v současné době považují v Bosně a Hercegovině či Srbsku. Příprava uvedené varianty se sýrem vám zabere více než hodinu, ale je snadná. Tak s chutí do toho!
Ćevap se sýrem
Na 6 porcí budete potřebovat: 500 g mletého vepřového masa, 2 cibule, 150 g sádla, 50 g slaniny v celku, 125 g ementálu v celku, 1 lžičku sušené bazalky, čerstvě mletý černý pepř, sůl
Příprava: Do mísy dejte 500 g mletého masa. V mlýnku na maso umelte 2 oloupané a nakrájené cibule a 100 g sádla. Nakrájejte 125 g ementálu na menší kostky a také zbylé sádlo a přidejte k masu. Vše znovu umelte v mlýnku na maso. Pak směs ochuťte bazalkou, solí s pepřem dle chuti a hněťte vařečkou či rukou minimálně 5 minut, aby se vše pořádně spojilo. Nechte směs odpočinout minimálně 30 minut v lednici.
Navlhčete si ruce ve vodě a na připravené špejle rozdělte ćevap ve tvaru klobásy o délce cca 10 centimetrů. Podle velikosti špejle můžete udělat třeba i 2–3 ćevapy, které rozdělíte připravenou slaninou.
Mleté maso opékejte na grilu na rozpáleném dřevěném uhlí za stálého otáčení přibližně 10 minut.
Zdroj receptu: Albert