Zbylé těstoviny nabízejí množství využití. Ať už je budete podávat zapečené, jako salát, nebo omeletu, vždy je to jeden způsob, ale celá řada variací. Připravili jsme pro vás několik inspirací.
Děti určitě ocení, když zbylé těstoviny připravíte s cukrem a mákem. Vyzkoušet ale můžete i další tipy, které vás třeba i navedou na uplatnění vlastní kreativity. Těstoviny jsou poměrně vděčnou surovinou, kterou doplníte o pár dalších ingrediencí, a získáte tak skvělé jídlo.
Zapečené těstoviny
Obvyklé jsou zapečené těstoviny s uzeným masem, které doplníte o smetanu ke šlehání nebo zakysanou smetanu s rozšlehaným vajíčkem, solí a čerstvě umletým pepřem. Ozvláštnit je můžete třeba parmezánem.
Druhá varianta zapečených těstovin spočívá v kombinaci kousků kuřecího masa (pokrájená a osmažená stehýnka nebo prsíčka) se sýrem a opět třeba smetanou ke šlehání a vajíčkem. Chuť můžete povýšit výrazným sýrem, jako je parmezán, ementál a podobně. Pak stačí dosolit, opepřit, přidat pokrájenou pažitku nebo pórek, vše promíchat a šup s tím do zapékací misky.
Zapečené těstoviny mohou mít i sýrovou variantu, kam upotřebíte různé druhy sýrů, které máte doma k dispozici. Nebude chybět směs vajíčka a smetany ke šlehání, sůl a pepř.
Těstovinový salát
Do těstovinového salátu se skvěle hodí kousky pečeného kuřecího masa, i tady můžete využít zbytky, dále stroužek česneku, zakysanou smetanu, hrst špenátu nebo rukoly a pár pokrájených sušených rajčat. Osolit, opepřit, zakápnout olivovým olejem a navrch posypat bylinkami nebo čerstvě naklíčenými rostlinkami. Salát se podává vychlazený.
Jinou variantou je rybí. Můžete sáhnout třeba po konzervě tuňáka, jarní cibulce, sterilované kukuřici a čerstvé červené paprice. Těstovinový základ s těmito surovinami promíchejte a zalijte zakysanou smetanou. Dosolíte, opepříte a můžete posypat pokrájenou petrželkou nebo pažitkou.
Těstovinová omeleta
Těstovinová omeleta je další z možností, jak využít drobné kousky těstovin. Jestli máte dlouhé těstoviny, tak je pokrájejte a dají se uplatnit i ty. Na olej rozpečeme nakrájenou slaninu, přidáme hrnek těstovin, posypeme je pokrájenou jarní cibulkou, promícháme a zalijeme osoleným vejcem rozkvedlaným ve lžíci mléka a propékáme.
Až bude hotová spodní strana, sesuneme omeletu na talíř, přiklopíme pánvičkou a opečeme z druhé strany. Nakonec můžeme na talíři ozdobit rajčátky, paprikou a pažitkou.