Máte chuť trochu oživit domácí jídelníček? Pak by pro vás tato perla anglické kuchyně mohla být tím pravým.
Fish and chips, tedy smažená ryba v těstíčku s hranolky, se v Anglii poprvé objevila ve druhé polovině 19. století a od té doby si vybudovala pozici britského národního jídla. V současné době patří mezi jídla, která si s sebou Britové nejčastěji odnášejí z restaurací a konzumují je doma, na cestách nebo v práci.
My vám nabízíme variantu s celerovými hranolky, jogurtovým dipem a hráškovým pyré.
Fish and chips s celerovými hranolky
Na 4 porce budete potřebovat: 1 celer, sůl, pepř, 700 g tresky z Rybího trhu Albert, 140 g rýžové mouky, 1 l řepkového oleje, 210 g hladké mouky, 1 ½ lžičky prášku do pečiva, 250 ml světlého piva, 20 ml slunečnicového oleje, 150 g mraženého hrášku, 250 g bílého jogurtu, ½ hrsti čerstvé hladkolisté petržele, 1 citron NP Bio
Příprava: Celer oloupejte, očistěte a nakrájejte na centimetr široké plátky, ze kterých pak vytvořte hranolky. Vložte je na 3 minuty do vroucí vody, sceďte a přendejte do mísy. Osolte, opepřete a promíchejte s 20 ml oleje. Rozprostřete je na plech vyložený pečicím papírem a pečte 25 minut v předehřáté troubě na 190 °C.
Tresku omyjte a dobře osušte papírovou utěrkou. Naporcujte ji na 10 cm dlouhé kusy a osolte. Do misky dejte 70 g rýžové mouky, tresku v ní lehce obalte a dejte stranou.
Do hrnce vlijte olej a rozpalte ho na teplotu smažení. V misce smíchejte zbytek rýžové mouky, hladkou mouku, prášek do pečiva a studené pivo. Vše metličkou promíchejte, až vznikne hladké těstíčko. Rybu v těstíčku dobře obalte a postupně vkládejte do rozpáleného oleje. Kousky smažte 3 minuty dozlatova. Po usmažení je vyndejte na talíř s papírovým ubrouskem, který do sebe absorbuje přebytečný tuk.
Hrášek povařte ve vroucí vodě 4 minuty. Slijte, osolte, opepřete a vidličkou rozmačkejte. V menší misce smíchejte jogurt, nasekanou petrželku a kůru z dobře omytého citronu.
Rybu podávejte rozprostřenou na hranolcích s jogurtovým dipem v misce a hráškovým pyré.
Zdroj receptu: Albert