Vůně jahod se line kuchyní a v míse na stole svítí jejich plody jako červené korálky. Jsou zkrátka lásky, které časem nerezaví a věrně se k nim vracíme každý rok.
Sezóna jahod pomalu začíná. Na úvod vám přinášíme recept na oblíbený dezert panna cotta, který opravdu nestárne. Stejně jako obliba jahod.
Jahodová panna cotta
Na 4 porce budete potřebovat: 400 g čerstvých jahod, 4 plátky želatiny, 120 ml plnotučného mléka, 360 ml smetany ke šlehání (33 %), 66 g cukru krupice, sůl
Příprava: Do mixéru vložte 300 g jahod a rozmixujte je na pyré. Směs přeceďte přes síto do misky, abyste se zbavili semínek. Želatinu nechte nabobtnat ve studené vodě 10 minut. Do hrnce vlijte pyré, mléko, smetanu, cukr a špetku soli. Přiveďte k varu a pak odstavte z plotny. Do směsi vložte vymačkanou nabobtnalou želatinu a promíchejte, až se vše spojí.
Připravte silikonové formy nebo hrníčky. Směs vlijte dovnitř a dejte vychladit přes noc do lednice. Polovinu zbylých jahod rozmixujte nebo vidličkou rozmačkejte na pyré. Druhou půlku jahod rozkrojte na čtvrtiny. Panna cottu z forem vyklopte na talíř. Ozdobte připravenými jahodami a přelijte pyré. Jestliže jste použili hrnečky, nechte ji v nich a podávejte se lžičkou.
Zdroj receptu: Albert