Sezona jahod odstartovala začátkem července, a vy už tak nejspíš vymýšlíte, co s nimi. Co takhle vyzkoušet jahodový džem s rebarborou a vanilkou?
Příprava tohoto receptu vám zabere víc než hodinu, ale je snadná. A jahodový džem chutná opravdu všem, na to se můžete spolehnout.
Jahodový džem s rebarborou a vanilkou
Na 750 ml budete potřebovat: 500 g jahod, 500 g rebarbory, 1 citron, 180 g cukru krystalu, ¼ lžičky mletého kardamomu, 1 lžičku vanilkové pasty nebo extraktu
Příprava: Umyjte si připravené sklenice a víčka a nechte je okapat. Pak sklenice postavte do trouby hrdlem dolů a nastavte teplotu na 100 °C. Jakmile trouba dosáhne této teploty, vypněte ji, ale nechte sklenice uvnitř, dokud nebude džem připraven.
Do většího hrnce nakrájejte očištěné jahody a rebarboru na malé kousky, přidejte 125 ml vody, šťávu z jednoho citronu, 180 g cukru a přisypte kardamom. Vše promíchejte a směs přiveďte k varu.
Poté snižte teplotu a směs dále vařte 30–40 minut za občasného míchání. Jakmile se směs jahod a rebarbory zredukuje asi na polovinu, použijte lžíci a větší kusy ovoce případně rozmačkejte nebo upravte konzistenci podle své preference.
Potom směs odstavte z plotýnky a vmíchejte vanilkovou pastu nebo extrakt. Džem vlijte do připravených sklenic a nechte v nich úplně vychladnout. Až když je džem studený, sklenice uzavřete víčkem a skladujte v lednici. Na letní snídani už nebudete chtít jiný džem.
Zdroj receptu: Albert