Vánoce už se pomalu chýlí ke konci, ale zásoby jídla ne. Byla by škoda je vyhazovat. Podívejte se na čtyři recepty, díky kterým využijete zbytky z Vánoc.
Lednice praská ve švech, cukroví už nikomu nechutná a ze smaženého kapra neubývá... Zkrátka už nemáte chuť na to, co jíte poslední 2-3 dny. Co s tím lze udělat?
Zbylá vánočka
Pokud vám zůstane kus vánočky, rozhodně nepatří do koše. A nejde ani tak o to, že zpracujete zbytky, ale díky vánočce posunete jídlo na vyšší úroveň. Zkuste třeba tyto dva recepty - francouzský toast a žemlovku z vánočky.
Když na francouzský toast použijete vánočku místo klasického chleba, získá její úžasnou chuť. Možná pak ani nebudete mít chuť na původní verzi. Budete potřebovat: vánočku, vejce, mléko, máslo a moučkový cukr.
Vejce rozšlehejte v misce a trochu nařeďte mlékem. Vánočku nakrájejte na plátky a nechte ji z obou stran nasáknout směsí vejce a mléka. Na pánvičce rozehřejte máslo a vánočku opečte z obou stran. Vrchní stranu můžete posypat moučkovým cukrem.
Žemlovka z vánočky
Je mnohem chutnější, než když použijete klasický rohlík. Na žemlovku z vánočky budete potřebovat:
- zbytky vánočky
- 3 jablka
- 2 vejce
- měkký tvaroh
- 200 ml smetany ke šlehání
- mléko podle potřeby
- vanilkový cukr nebo vanilkovou esenci
- rozinky a skořici
Troubu si předehřejte na 170 °C. Pekáček důkladně vymažte máslem a vysypejte strouhankou. Smíchejte smetanu s troškou mléka. Do této směsi namáčejte kousky vánočky a dávejte na dno pekáčku. Na tuto vrstvu přijde vrstva tvarohu smíchaná s rozinkami, žloutky, vanilkovou esencí, případně cukrem.
Jablka můžete oloupat, ale když to neuděláte, vadit to nebude. Nakrájejte je na plátky, dejte na tvarohovou směs a posypte skořicí. Opět pokračujte s vrstvou vánočky. Jestli máte ještě další suroviny a umožňuje to velikost pekáčku, pokračujte vrstvou tvarohu, jablek a nakonec vánočky.
Žemlovka se peče asi 30–40 minut. Na posledních zhruba 10 minut dejte na žemlovku vrstvu ušlehaného sněhu a nechte vytvořit mírnou krustičku.
Buchta z nesnězeného cukroví
Když už do sebe nedostanete ani kousek cukroví, lze z něj udělat něco jiného. Na buchtu z cukroví budete potřebovat:
- zbytky cukroví
- mléko
- vaječný koňak
- ½ prášku do pečiva
Rozmočte cukroví (můžete prakticky jakýkoliv druh) v mléce a rozmixujte ho na kaši. Přidejte ½ prášku do pečiva. Poté zřeďte mlékem a vaječným konakem dle chuti na takovou hustotu, jako je těsto na bábovku, nalijte na vymazaný plech a upečte. Po vychladnutí můžete ozdobit polevou nebo namazat marmeládou.
Kapří karbanátky
Pokud vám zbyde opravdu hodně kapra, také nemusí putovat do koše. Na kapří karbanátky budete potřebovat:
- 1 kg kapřího masa
- půl hrnku strouhanky
- půl hrnku mouky
- 1 vejce
- špetka drceného kmínu a soli
- lžička sladké papriky
- 80 g strouhaného sýra
Zbytky smažených a pečených porcí kapra obereme a zbavíme kůže a trojobalu. Poté pořádně propracujeme na kaši a při tom vybereme poslední zapomenuté kosti. Do masa přidáme koření, sůl, vajíčko, strouhaný sýr a pořádně promícháme. Ze směsi tvarujeme karbanátky, které obalíme v trojobalu a osmažíme na slabé vrstvě oleje do zlatova. Po osmažení necháme okapat na papírové utěrce.