Cuketa se hodí do spousty receptů. Mezi ty nejzajímavější patří sekaná, která připomíná nádivku. Dobře chutná také za studena a můžete ji servírovat třeba na večeři.
Práce s cuketou je jednoduchá. Pokud je mladá a malá, nemusíte ji loupat. Větší cuketu raději oloupejte a vydlabejte vnitřek.
Jak připravit sekanou z cukety
Při přípravě sekané z cukety jsme použili salámu, ale klidně ji můžete nahradit šunkou či klobásou. Na tento recept budete potřebovat:
- 500 g cukety
- 100 g tvrdého sýra
- 200 g salámu (podle vlastního výběru)
- 3 stroužky česneku
- 3 vejce
- 6 lžic hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- sůl
- pepř
- olej
Cuketu oloupeme, nastrouháme nahrubo a důkladně z ní vymačkáme vodu. Sýr nastrouháme najemno, salám nakrájíme na kostičky a česnek prolisujeme. Vše smícháme, přidáme vejce a mouku s práškem do pečiva. Pokud by směs byla moc řídká, podle potřeby přidáme mouku.
Směs osolíme, okořeníme a nalijeme do pekáče vymazaného olejem. Vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C, snížíme teplotu na 180 °C a upečeme. Cuketová sekaná je výborná i studená.
Zdroj informací:
Toprecepty.cz: Sekaná z cukety
Zdroj fotografie: se souhlasem Toprecepty.cz