S jarem se mění chutě i naše priority v jídle. Hutnější pokrmy střídá lehčí kuchyně. Co takhle vyzkoušet pečeného lososa s jarní zeleninou?
Příprava tohoto receptu vám zabere půl hodiny a není nijak obtížná. Navíc díky němu do sebe dostanete tolik potřebné vitaminy a bílkoviny.
Pečený losos s jarní zeleninou
Na 4 porce budete potřebovat: 4 mrkve, 5 stonků řapíkatého celeru, 2 červené cibule, 1 bílou ředkev, 13 ředkviček, 1 pórek, sůl, pepř, 4 lžíce olivového oleje, 800 g lososa z Rybího trhu Albert, 1 lžičku mleté papriky, 1 lžičku sušeného česneku, ½ lžičky chilli koření, ½ lžičky sušeného tymiánu, ½ lžičky sušeného oregana, 1 lžíci třtinového cukru, 40 g másla, 2 citrony NP Bio
Příprava: Všechnu zeleninu omyjte a očistěte. Mrkve podélně překrojte na poloviny, řapík celeru přepulte a cibule rozkrojte na čtvrtiny. Ředkev nakrájejte na silnější plátky, ředkvičky na poloviny a pórek přepulte a naporcujte na 6 cm dlouhé kusy. Zeleninu dejte na plech, osolte, opepřete, pokapejte 2 lžícemi oleje a promíchejte. Pečte v předehřáté troubě na 200 °C 20 minut.
Lososa naporcujte na 5 cm široké porce. Z obou stran ho potřete olejem. V misce smíchejte všechno koření a cukr a lososa ve směsi obalte.
V rozpálené pánvi na lžíci oleje a rozehřátém másle opečte lososa na středním stupni ohřevu. Lososa přelévejte máslem, až koření ztmavne a ryba zkřehne. Pak lososa polijte šťávou z 1 citronu a filety přendejte na plech k zelenině. Nechte vše 4 minuty dotáhnout v troubě. Po dopečení ozdobte pokrm plátky z dobře omytého citronu a ihned podávejte.
Zdroj receptu: Albert