Ratatouille není jenom název slavného animovaného filmu, ale také francouzského pokrmu ze zeleniny. Jde o nenáročné jídlo, které je ale potřeba trošku hlídat, aby nevznikla kaše. Zkuste si připravit ratatouille podle našeho receptu.
Ratatouille je tradiční francouzský zeleninový pokrm. Jeho základem jsou papriky, rajčata, cuketa, lilek a cibule. Zelenina se dusí, ale může se také zapékat. Ratatouille lze servírovat jako přílohu, obstojí však i jako samostatný chod.
Jak připravit ratatouille
Pokrm u nás asi nejvíc zpopularizoval oscarový animovaný film Ratatouille z roku 2007. I díky němu jsme zjistili, že jídlo s honosným francouzským názvem je vlastně dušená zelenina. Ale když se dobře udělá, je to báječná pochoutka. Na tento recept budete potřebovat:
- 1 lilek
- 2 menší cukety
- 3 čerstvé papriky
- 5 rajčat
- 2 cibule (nejlépe šalotky)
- olivový olej
- čerstvá bazalka
- sůl a pepř
Lilek nakrájíme na plátky, osolíme a necháme "vypotit". Potom ho omyjeme a osušíme. Rajčata spaříme, oloupeme a zbavíme semínek.
Na olivovém oleji zpěníme nakrájenou cibulku a přidáme ostatní nakrájenou zeleninu. Osolíme, opepříme a dusíme cca půl hodiny. Je potřeba jídlo průběžně kontrolovat, neměla by vzniknout kaše. Nakonec vmícháme čerstvou bazalku, ale můžeme použít i oregano nebo tymián.
Zdroj informací:
Toprecepty.cz: Ratatouille
Zdroj fotografie:
se souhlasem Toprecepty.cz