Ratatouille: Jednoduchý francouzský recept dá vyniknout lilku, paprice i cuketám

Ratatouille není jenom název slavného animovaného filmu, ale také francouzského pokrmu ze zeleniny. Jde o nenáročné jídlo, které je ale potřeba trošku hlídat, aby nevznikla kaše. Zkuste si připravit ratatouille podle našeho receptu.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 03. 02. 2023 18:00

Ratatouille je tradiční francouzský zeleninový pokrm. Jeho základem jsou papriky, rajčata, cuketa, lilek a cibule. Zelenina se dusí, ale může se také zapékat. Ratatouille lze servírovat jako přílohu, obstojí však i jako samostatný chod.

Jak připravit ratatouille

Pokrm u nás asi nejvíc zpopularizoval oscarový animovaný film Ratatouille z roku 2007. I díky němu jsme zjistili, že jídlo s honosným francouzským názvem je vlastně dušená zelenina. Ale když se dobře udělá, je to báječná pochoutka. Na tento recept budete potřebovat:

  • 1 lilek
  • 2 menší cukety
  • 3 čerstvé papriky
  • 5 rajčat
  • 2 cibule (nejlépe šalotky)
  • olivový olej
  • čerstvá bazalka
  • sůl a pepř

Lilek nakrájíme na plátky, osolíme a necháme "vypotit". Potom ho omyjeme a osušíme. Rajčata spaříme, oloupeme a zbavíme semínek.

Na olivovém oleji zpěníme nakrájenou cibulku a přidáme ostatní nakrájenou zeleninu. Osolíme, opepříme a dusíme cca půl hodiny. Je potřeba jídlo průběžně kontrolovat, neměla by vzniknout kaše. Nakonec vmícháme čerstvou bazalku, ale můžeme použít i oregano nebo tymián.

Zdroj informací:

Toprecepty.cz: Ratatouille

Zdroj fotografie:

se souhlasem Toprecepty.cz

Související články

Další články