S postupujícím podzimem roste chuť na něco pořádného na zahřátí. A co lepšího si dopřát na úvod nedělního oběda, než tradiční knedlíčkovou polévku?
Příprava tradiční knedlíčkové polévky (pokud si budete dělat i vlastní hovězí vývar) vám zabere přes čtyři hodiny a je vcelku snadná.
Tradiční knedlíčková polévka
Na 4 porce budete potřebovat: 500 g hovězích žeber s kostí, 1 cibuli, 2 stroužky česneku, 1⁄2 celeru, 1 petržel, 2 mrkve, sůl, pepř, 150 g hovězích jater, 1 lžičku sádla, 1 vejce z podestýlky Česká chuť, 75 g strouhanky, 1 hrst čerstvé petržele
Příprava: Do hrnce vložte 500 g omytých hovězích žeber s kostí a zalijte je 1,5 l vody. Postupně přiveďte k varu a nechte pomalu vařit 3 hodiny. Postupně lžící odebírejte sraženou pěnu na hladině. Všechnu zeleninu oloupejte a očistěte. Do připraveného vývaru vložte 1⁄2 cibule, 1 stroužek česneku, 1⁄4 celeru, mrkev, 1⁄2 petržele a nať z čerstvé petrželky. Ztlumte plotnu a pomalu táhněte další hodinu. Hotový vývar sceďte. Maso ze žeber oberte do polévky.
Očistěte a naškrábejte do misky 150 g jater, přidejte 1 lžičku sádla, 1 rozetřený stroužek česneku, 1⁄2 cibule nakrájené najemno, vejce a 1⁄2 lžičky soli. Vše promíchejte a nakonec vsypte 75 g strouhanky. Zamíchejte na lepivé těstíčko a vytvarujte kuličky o průměru 2 cm.
Očistěte zbylou 1⁄4 celeru, 1 mrkev a 1⁄2 petržele a nakrájejte na drobné kostičky. Vše vsypte do hotového vývaru. Ochuťte solí a pepřem a ohřívejte dalších 20 minut do změknutí zeleniny. Po 5 minutách přidejte do polévky játrové knedlíčky a vařte posledních 15 minut.
Nakonec polévku dochuťte solí a pepřem. Nasekejte hrst čerstvé petrželky a podávejte ještě vroucí.
Zdroj receptu: Albert