Někdo má rád holky a jiný zase vdolky. Už tu druhou skupinu mužů pomalu začínáme chápat. Stačí vyzkoušet recept na vdolky s jablečnými povidly!
Příprava tohoto pokrmu vyžaduje jistý um a cvik, ale stojí to zato. S marmeládou a šlehačkou zná tento dezert asi každý, ale zkoušeli jste ho někdy s jablečnými povidly? Ne? Tak směle do toho!
Vdolky s jablečnými povidly
Na 12 kusů budete potřebovat: 20 g čerstvého droždí, 60 g cukru moučky, 250 ml plnotučného mléka, 500 g polohrubé mouky, sůl, 1 vejce, 2 lžíce rumu, 1 lžíci oleje, 120 g hladké mouky, 500 ml řepkového oleje, 100 ml jablečných povidel, 200 g tvrdého tvarohu na strouhání, 250 ml smetany ke šlehání (30 %), 1 vanilkový cukr
Příprava: Droždí utřete v hrnku se lžičkou moučkového cukru a 125 ml vlažného mléka. Na teplém místě nechte vzejít
kvásek. Do mísy prosejte mouku se špetkou soli a zbylým moučkovým cukrem. Přidejte vejce, rum, olej, vzešlý kvásek a zbytek mléka. Vše uhněťte na hladké těsto, které se bude odlepovat od mísy.
Těsto přikryjte utěrkou a nechte 30 minut na teplém místě kynout. Pak ho znovu propracujte a nechte kynout dalších 20 minut. Po vykynutí ho opatrně rozválejte na pomoučeném vále na placku silnou 2 cm a vykrojte z ní kolečka o průměru 6–8 cm. Ty pak přendejte na pomoučený plech a nechte kynout 30 minut.
Řepkový olej vlijte do hrnce a rozpalte na teplotu smažení. Do vykynutých vdolků udělejte uprostřed důlek a opatrně je vkládejte do smažicí lázně. Smažte po obou stranách dozlatova. Pak je nechte okapat na mřížce opatřené papírovými utěrkami.
Vdolky ještě vlažné ozdobte povidly a posypte nastrouhaným tvarohem. Smetanu spolu s vanilkovým cukrem vyšlehejte na tuhou šlehačku. Šlehačku přendejte do cukrářského pytlíku a ozdobte vdolky.
Zdroj receptu: Albert