Výživná zahrada Josefa Maršálka: Šedesát druhů ovoce a zeleniny nám bude letos plodit až do konce prosince

Výživná zahrada Josefa Maršálka: Šedesát druhů ovoce a zeleniny nám bude letos plodit až do konce prosince
Zdroj: Lifee/Veronika Nováková
Zahrádce Josefa Maršálka dominuje elegantní bazén, na jehož okrajích stojí exotické dracény.Bazén udržuje Josef Maršálek průzračně čistý tak, aby z lehátek byl co nejhezčí výhled.Hned vedle bazénu je výběh pro čtveřici želv, které zde Josef Maršálek chová se svým partnerem Petrem Tejmlem.Želví přístřešek v zahradě Josefa Maršálka také nestrádá a je obsetý stromy a keři.+ 34 fotek+ 35 fotek

Cukrář Josef Maršálek (42) pozval redakci magazínu Lifee.cz před rokem na svoji zahrádku v obci Dubné nedaleko Českých Budějovic. Po roce je u něj opět živo - sklízí, co se dá a ovoce a zeleninu dále zpracovává. V našem rozhovoru se pochlubil, že za celý minulý rok nenakupoval v obchodě téměř nic. A je to právě soběstačnost, co ho v tomto úsilí motivuje. Jak podle Maršálka připravit do čtyř minut domácí džem? 

Veronika Nováková
Veronika Nováková 06. 06. 2024 12:00

Cukrář Josef Maršálek (42) moderní zahradu, která plodí prakticky po celý rok. Dominantou je bohatě prorostlý skleník, ale také vyvýšené záhony, které jsou praktickou vychytávkou posledních let. "Jsou napořád a mohl bych je i prodávat. Máte je? Pořiďte si je, nutně je potřebujete, protože se nemusíte ohýbat. Je to velmi konvenientní a na stáří jako dělané," pochvaluje si oblíbený cukrář, který nejraději relaxuje s prsty hluboko v hlíně.

Doporučené video: Na zahradě Josefa Maršálka

Josef Maršálek pěstuje 60 druhů ovoce a zeleniny

Ani letos Josef Maršálek nezahálí a od jara se na své zahrádce věnuje zahradničení. "Zasel jsem všechno, co přede mnou neuteklo! Máme zde stále nějakých šedesát druhů ovoce a zeleniny. To bude postupně plodit až do konce prosince," raduje se cukrář, který mimo jiné pěstuje 30 druhů rajčat včetně raritních černých, osm druhů lilků a patnáct druhů paprik. Letos už napjatě sleduje, kolik tun úrody mu milovaná zahrada vyplodí.

"A já se budu stále bavit tím, že budu vymýšlet různé čalamády, zavařovanou zeleninu, kvašené potraviny, kompoty, různé džemy, rozvary a sirupy," vyjmenovává Josef, který se prací na zahradě baví, kdykoliv mu to čas dovolí. Má to svůj důvod. "S mým partnerem jsme v tomto ohledu docela soběstační a za celý rok jsme nemuseli kupovat žádnou zeleninu ani ovoce, protože máme vlastní zdroje," pochlubil se nám šikovný zahradník. "Dlouhodobě se snažím o nějakou udržitelnost a soběstačnost, samostatnost."

Ovoce ze zahrady zužitkujte podle mého návodu

Všem ostatním, včetně čtenářům Lifee.cz, doporučuje Josef to samé. "Léto je v plném proudu, máme dlouhé dny, sluníčko svítí až do půl desáté. Máme vlastní zdroje, zahrady a zahrádky, a když ne, dá se obejít několik farmářských trhů nebo několik malých farem v okolí," radí Josef, který na domácí úrodu nedá dopustit. Podle něj se to vyplatí více, než klasický nákup v supermarketu. "Dá se dobře pořídit samosběrem nebo koupit za dobré peníze."

Domácí džem potom z ovoce vykouzlíte hravě, navíc budete nejlépe vědět, co všechno obsahuje. "Pro domácí podmínky je dobré používat třeba želírovací cukr – dnes už ho dostanete namíchaný v poměru dvě ku jedné na ovoce, někdy dokonce tři ku jedné," vysvětluje Maršálek. Vyplatí se to i lidem, kteří chtějí omezit konzumaci cukru. "Džemy dnes už nemusejí mít stejný díl ovoce a stejný díl cukru, může tam být třikrát méně cukru než ovoce – pro lidi, kterým na tom záleží, nebo kteří si chtějí více užít chuť ovoce nebo zeleniny," překvapuje slavný cukrář. "Tohle bych poradil, protože je to bez práce a přímo navážené. Džem můžete mít hotový během čtyř minut."

Josef Maršálek: Svoji čokoládu míchám 96 hodin

Cukráře Josefa Maršálka si budete moci přijít osobně poslechnout 15. června v pražském parku Grébovka, kde na hlavní stagi Apetit pikniku promluví o aktuálních trendech v cukrařině a také o čokoládě, které se dlouhodobě věnuje, vydal o ní knihu a sám ji v bio kvalitě vyrábí. "S kakaovými boby se klasicky obchoduje na burze, jak to dělají ti největší producenti čokolády na světě. Ti malí, rukodělní, si boby kupují přímo od farmářů přes nějaké zprostředkovatele," popisuje Maršálek, jak funguje byznys s čokoládou. "Moje čokoláda, bílá, mléčná a hořká, včetně dvou extra namíchaných novinek, je dělaná metodou bean to bar – znamená to, že známe farmáře od kterého nakupujeme boby."

Rozdíl v kvalitě je podle Josefa Maršálka očividný, poznáme to na chuti. "Když se podíváte na klasickou tabulku v obchodě, tak její výroba trvá mezi osmi až dvanácti hodinami. Ta moje se míchá 96 hodin, aby vůbec mohla vzniknout. Právě proto, že se do ní nepřidávají žádné další emulgátory a žádné spojující látky," vysvětluje magický proces bájné pochutiny.

Na fotografie okouzlující zahrady cukráře Josefa Maršálka, kde pěstuje na 60 druhů ovoce a zeleniny, se můžete podívat v naší fotogalerii.

Související články

Další články